Home

Achtergrond

EU-verordening diervoeders van kracht

De nieuwe Europese Marktverordening Diervoeders wordt per 1 september van kracht.

Dit meldt het Productschap Diervoeder (PDV). De nieuwe verordening vervangt zeven oude Europese richtlijnen.

Volgens beleidsmedewerker Frank Gort van het schap is het grote voordeel van de nieuwe verordening dat de regelgeving voor diervoeders nu in alle EU lidstaten het zelfde is. De verordening maakt onderscheid tussen voeders voor niet-voedselproducerende dieren en voer voor voedselproducerende dieren. Ze bevat uitgebreide regels voor de etikettering.

Producenten moeten een ingrediëntendeclaratie vermelden. De verwerkte ingrediënten moeten in volgorde van hoeveelheid worden vermeld, de exacte hoeveelheden niet. Over deze declaratieplicht is jaren gesteggeld tot aan het Europese Hof.

Fabrikanten waren faliekant tegen een volledig open declaratie waarbij ook hoeveelheden en concentraties zouden moeten worden vermeld. "Die discussie is nu wel ten einde", zo verwacht Gort.

Er komt een Europese catalogus van producten die in voedermiddelen kunnen worden verwerkt. Gort: "De kans is groot dat die zich in de toekomst ontwikkelt tot een positieve lijst van producten die mogen worden verwerkt. Fabrikanten zouden dan geen producten die niet op de lijst staan mogen verwerken."

Of registreer je om te kunnen reageren.