Home

Achtergrond

EU-melkprijs juni €1,62 hoger

De gemiddelde, Europese melkprijs steeg in juni met €1,62 tot €30,23 per 100 kg (bij 500.000 kg per jaar). Ook FrieslandCampina doorbrak de grens van €30 en evenaarde zelfs de EU-melkprijs.

FrieslandCampina bleef in mei nog wat achter bij het Europese niveau. Maar de zuivelreus noteerde in juni een forse prijsstijging van bijna €3. In andere landen ging de melkprijs ook omhoog.

In Frankrijk noteerde Danone ruim €2,5 hoger: €32,10. Ook dat was meer dan het Europese beeld, maar in mei ligt de Franse melkprijs traditioneel vrij laag. Bovendien varieert de Franse prijs sterk. Het is lastig in te schatten of de verschillende seizoenen of de prijsafspraken tussen boerenorganisaties en zuivelverwerkers over de melkprijs van invloed zijn.

In Denemarken en In Duitsland stegen de prijzen ook. Maar de prijzen bleven wel achter bij de andere Europese zuivelverwerkers. Het Deense Arla kwam in juni tot €28,09 en het Duitse Nordmilch noteerde €28,82.

Ierland was de enige negatieve uitschieter in juni. Daar ging een fractie van de prijs af, tot €29,95. Dit was echter vooral een correctie op een eerdere prijsstijging, die vrij fors was.

In Nieuw-Zeeland en in de Verenigde Staten gingen de melkprijzen net als in de EU omhoog. Het Nieuw-Zeelandse Fonterra noteerde €30,14 en in de VS kwam de melkprijs tot €27,87.

In juli lijkt de EU-prijsstijging niet direct door te zetten. De wereldmarkt is minder positief gestemd en de interventievoorraden mager melkpoeder zijn op de markt gebracht.

prognose:

stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.