Home

Achtergrond 403 x bekeken

Dwangsom hagelkanon Tholen van tafel

Fruitteler André Alkema op Tholen mag niet op grond van de algemene plaatselijke verordening (APV) een dwangsom krijgen vanwege het gebruik van een anti-hagelkanon.

Dat heeft de rechtbank in Middelburg besloten. Alkema had een voorlopige voorziening aangevraagd bij de rechtbank tegen een besluit van de gemeente Tholen. Zou hij zich niet aan de gestelde eisen van Tholen houden, dan zou hem een boete van 20.000 euro per schot worden opgelegd. Dit is nu van de baan. De Middelburgse rechter heeft uitgesproken dat de APV hier niet voor mag worden gebruikt.

Dat wil volgens de gemeente Tholen nog niet zeggen dat de teler het kanon nu wel mag gebruiken, want een vergunning was hem geweigerd. In eerste instantie was Alkema wel een vergunning toegezegd, maar dan moest hij maatregelen nemen om het geluid te dempen. Alkema deed dat, maar toen hij het kanon gebruikte voordat de vergunning er lag, werd hem op grond van de APV een verbod plus dwangsom opgelegd. De gemeente moet nu een nieuw besluit nemen op grond van de Wet milieubeheer.

Negen fruittelers in Borssele wachten nog op de uitspraak van de rechtbank over het gebruik van hun hagelkanon. Die uitspraak wordt morgen bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.