Home

Achtergrond

Dunne fractie prima vervanger van kunstmest

Het netwerk ’Kunstmestloos boeren op veen’ pleit ervoor om dunne fractie van gescheiden rundveemest aan te merken als kunstmest.

Het netwerk verwacht dat hiermee het mestscheiden op boerderijniveau heel interessant kan worden.

Het gaat om dunne fractie van het scheiden van rundveedrijfmest. ”Wanneer we dit als kunstmest kunnen inzetten heeft het een positief effect op de mestbalans van melkveebedrijven. Er hoeft dan minder dierlijke mest te worden afgevoerd en minder kunstmest te worden aangevoerd”, aldus het netwerk.

Op proefvelden worden de verschillen onderzocht tussen bemesten met gewone drijfmest, stikstofkunstmest, mineralenconcentraat Fertraat van Kumac en de dunne fractie van rundveemest. Ondanks de vergelijkbare hoeveelheden voedingsstoffen bleek het perceel met alleen drijfmest achter te blijven in groei. Verschillen tussen met kunstmest, mestconcentraat en met dunne fractie bemestte percelen was op het oog niet te zien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.