Home

Achtergrond 375 x bekeken

Dubbel glas getest in komkommerproef

Onderzoekers van Wageningen UR Glastuinbouw gaan een nieuw kasconcept testen met een komkommerproef.

Vandaag gaan de planten daarvoor de kas in. Daarbij wordt gewerkt met dubbel glas, de zogenaamde Venlow Energy kas. De Venlow Energy kas heeft een dubbel dek van gecoat glas en is een initiatief van Scheuten Solar glass, Maurice Kassenbouw, Boal Systems en Climeco Engineering.

Er is een teeltconcept komkommer voor dit kasconcept uitgewerkt die in een herfstteelt komkommer getoetst gaat worden. Dit is belangrijk omdat van dubbel glas bekend is dat er vochtiger wordt geteeld en dat de koptemperatuur van de plant een ander temperatuurregieme zal ondervinden. De glastemperatuur aan de binnenkant van de kas gaat namelijk omhoog, waardoor ook de gewastemperatuur in de kop van de plant hoger komt te liggen.

Het nieuwe kasconcept borduurt voort op de ervaringen met Het Nieuwe Telen. De hoge energiebesparing in de Venlow Energy kas zal niet worden gehaald door veelvuldig te schermen, maar door de betere isolatie en de grotere hoeveelheid licht in de kas.

Of registreer je om te kunnen reageren.