Home

Achtergrond 343 x bekeken

Droogte leidt tot lagere opbrengst eerstejaars plantuien

Deze week is de Zeeuwse akkerbouwer Martin Kesselaar begonnen met het rooien van 120 hectare eerstejaars plantuien op het bedrijf waarvan hij mede-eigenaar is.

Deze laat hij telkens een paar dagen op het land liggen om te drogen, voordat ze worden opgeladen.  De opbrengst is minder dan voorgaande jaren vanwege de droogte. Bovendien is beregenen in Zeeland onmogelijk. Wel heeft Kesselaar af en toe zoetwater aangevoerd met tankwagens, maar dat is een dure aangelegenheid, aldus de akkerbouwer. Foto Anton Dingemanse

Poolse plukkers halen de aardbeien van de Noorse teler Arnfin Alnes in het Noorse Valldal binnen. In de regio zijn circa 45 telers actief voor het bedrijf Valldal Grønt. Samen zijn ze goed voor 50 procent van de aardbeienproductie in Noorwegen. Als gevolg van de lange winter zijn de aardbeien circa tien dagen later rijp dan normaal. Voordeel van de langere rijping is dat de aardbeien zoeter smaken, aldus een plukker. Foto Alex de Haan

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.