Home

Achtergrond 1 reactie

Discussie over interventie witlof naar achtergrond

Het interventiesysteem dat Franse en Belgische telers van witlof dit jaar instelden heeft geen plek op het congresprogramma van de tweejaarlijkse Witlof Biënnale.

Op 1 en 2 oktober organiseert Nederland in Zwolle de bijeenkomst voor zo’n 200 Nederlandse, Belgische, Franse en Zwitserse telers en handelsbedrijven. Nederlandse partijen zijn wel benaderd deel te nemen in de interventiemaatregel, maar volgens Roel Spruit, voorzitter van de gewascommissie witlof, speelt het onderwerp in Nederland niet zo. Het is lastig in te voeren door de versnippering in Nederland.

Officieel is het verzoek van de Belgen en Fransen niet behandeld in de werkgroep witlof, waarin afzetorganisaties en telers zitting hebben. "Voorlopig hebben we de handen vol aan de organisatie van de Biënnale. We zullen er wel eens over te spreken komen." De Biënnale heeft naast teelttechnische wel afzetonderwerpen. Volgens Spruit ligt het thema op het verbreden van het aanbod.

Volgens Dominque de Keersebilck, directeur van de Belgische REO veiling, is het interventiesysteem nog niet getest. Ook de slechte afzet in juni en juli waren geen aanleiding witlof uit de markt te nemen, stelt De Keersebilck. De gemiddelde witlofprijs op deze veiling ligt ver boven het peil van 2009.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Geert Langerak

    Natuurlijk speelt het onderwerp ook in Nederland. De prijzen en financiele resultaten in Nederland zijn nog slechter dan in Belgie en Frankrijk. Het is jammer dat Roel de gesprekken met de Fransen en Belgen tot nu toe heeft afgehouden. Volgens mij moet je altijd met elkaar praten en zoeken naar mogelijkheden voor betere resultaten. Dat is Roel verplicht aan zijn achterban. Daar is Roel toch voor gekozen?

Of registreer je om te kunnen reageren.