Home

Achtergrond 804 x bekeken 12 reacties

Den Haag mag nepeieren tegen meeuwen inzetten

De gemeente Den Haag mag nepeieren blijven inzetten tegen meeuwen die overlast veroorzaken.

Het ministerie van LNV heeft bezwaren hiertegen van de Vogel- en Dierenbescherming ongegrond verklaard, zo liet de gemeente vrijdag weten.

De dierenorganisaties vonden dat de gemeente Den Haag niet aannemelijk kon maken dat de overlast van meeuwen niet op een andere manier kon worden bestreden. Maar het ministerie vindt dat onzin.

De gemeente begon in april met een proef door eieren in nesten op plaatsen waar de zeevogels voor overlast zorgen te vervangen voor nepeieren om zo de meeuwenpopulatie tegen te gaan. Volgens de gemeente hebben de meeuwen hier geen last van. In Leiden heeft een soortgelijk project al goede resultaten opgeleverd.

Meeuwen zorgen in de Hofstad voor de meeste overlast van april tot en met juli. In deze periode nestelen en broeden de vogels en krijgen zij jongen.Vuilniszakken worden dan opengereten, er is geluidsoverlast en straten, woningen en auto's worden onder gepoept.

De gemeente Den Haag heeft de proef overigens begin augustus al afgesloten. De voorlopige resultaten zijn veelbelovend, stelt een zegsvrouw. De pilot wordt de komende maanden grondig geëvalueerd. Daarna besluit de gemeente pas of de Haagse meeuwen volgend jaar weer worden bestreden met nepeieren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jantje

  Laat de meeuwen maar naar hier komen.
  Inruilen tegen die vervloekte ganzen en eenden langs mijn percelen. Meeuwen eten geen planten en zaden. Liever 100 meeuwen op het land, dan een gans in de lucht.

 • no-profile-image

  koetje

  Werken ze in Den Haag nog met vuilniszakken?En hier is onze regering ook nog gevestigd.Tjonge jonge in de meest onderontwikkelde landbouw gemeenten werken ze met CONTAINERS,op wieltjes nog wel!

 • no-profile-image

  Tolstoj

  Weer met mierenzuur aan de gang Herkauwer. Blijkbaar zit het in je genen om alles negatief op te vatten. En een tik fout is zo gemaakt.Zitten er vast ook in al die zure schrijfsels van jou.

 • no-profile-image

  bla

  Ja de nepboeren ook!!

 • no-profile-image

  gert

  Ze broeden nu tot ze een ons wegen .

 • no-profile-image

  jan

  De meeuwen stoppen niet op 31 juli met het openscheuren van vuilniszakken. Ze schijten de boel onder, schreeuwen dag en nacht, het zijn er echt teveel. Ik kan me niet voorstellen dat zoveel meeuwen het biologisch evenwicht is. Ik zie weinig resultaat van het verwisselen van de eieren, er zijn weer erg veel jonge meeuwen bijgekomen. Het zijn wel mooie dieren, indrukwekkend zoals ze vliegen. Ik denk dat het goed is om een deel van de eieren te verwisselen en om de vuilniszakken pas op het laatste moment buiten te zetten.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Boer in opleiding, mag ik je er even op wijzen dat het niet is toegestaan om met kogelbuksen op vogels te jagen. Dat zou aleen maar het aantal dodelijke jachtslachtoffers onacceptabel doen stijgen. Jan, vuilniszakken moeten sowieso niet dag en nacht aan de straat staan. Dat lokt niet alleen meeuwen, maar ook honden, katten, ratten, zwervers en journalisten aan. En Jan uit Sluis, ooit schade gehad door vliegende ganzen? En tuint het Faunafonds er echt in als jij schade Langs jouw percelen claimt? Wat voor schade mag dat dan wel niet zijn?

 • no-profile-image

  Tolsoj

  Gister vloog ze nog....

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hoi Karin, hoe dichter men in dit land bij het centrum van de bestuurlijke macht komt, hoe meer het naar afval stinkt en hoe slechter het huisvuil verpakt wordt! En helaas maar waar: hoe harder en ongenuanceerder er ook wordt gezeken en gekankerd op het beetje natuur dat zich tegen de verdrukking in nog weet te handhaven! Prachtig dat jij dit jaar een Kleine mantelfamilie zag. Die broeden ook steeds meer op onverwachte plaatsen en ik had een paar jaar terug een paartje dat dagenlang op mijn dak zat te baltsen. En ik woon niet ver van onze Oostgrens! Dit voorjaar genoot ik tijdens mijn werk in West Friesland van de Stormmeeuwtjes die daar overal in akkers, bollenvelden en weiden nestelen. En zelfs op een ooievaarsnest! Meeuwen zijn zeer intelligente dieren en daarom hebben politici en jagers het op die vogels gemunt. Net als op ganzen! Dat is tekenend!!!

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  dit is goed wat ze nu doen met de meeuwen. met de ganzen overlast die we hebben mag ook nodig worden aangepakt maar dan met kogels plaatsvan nep eieren. want als we doorgaan zoals het nu gaat komt het niet goed.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Romp op Benen, spel tenminste de naam TOLSTOJ correct en noem wijlen Robert Long, alias mijn vroegere buurtgenoot Bob Leverman, als de schrijver van de aangrijpende tekst 'vanmorgen vloog ze nog". Zeer toepasselijk nu dubbelloops gewapende balloze zakken zich dagelijks op weerloze duiven, eenden en ganzen uitleven.

 • no-profile-image

  Karin

  Na zo'n 15 jaar op het platteland en in provinciesteden in Gelderland en Brabant te hebben gewoond en daar altijd containers gehad te hebben voor het - keurig gescheiden opgehaalde afval-, kwam weer ik in Den Haag te wonen. Tot mijn stomme verbazing bleken ze hier nog steeds met vuilniszakken te werken. En het lijkt er niet op dat daar verandering in komt...

  Ik woon midden tussen de meeuwen, maar heb totaal geen last van ze. Integendeel, ik vind ze erg leuk. Waar ik wèl last van heb, is de herrie van het verkeer en het luidruchtige uitgaanspubliek dat mijn nachtrust verpest. Het zou fijn zijn als de gemeente dáár eens wat aan deed, maar dat gebeurt niet.

  De meeuwen hebben zo hun eigen manieren om dat eieren schudden te compenseren (ik ga hier niet verraden hoe). Ik heb overigens nog nooit zoveel jonge Zilvermeeuwen gezien als dit jaar, en zelfs een drieling Kleine Mantelmeeuwen die gezond en wel uitgevlogen waren. Houden zo!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.