Home

Achtergrond

Dahlia zet triomftocht in keuringszaal door

De tweede Speciale dahliakeuring van de KAVB laat deze week een buitengewoon positief beeld zien van het fraaie zomergewas Dahlia.

De grote verscheidenheid aan kleuren en vormen trokken ieders aandacht. Bij prijsvraag 1, de strijd om de Lammerse Bokaal van de Nederlandse Dahlia Vereniging, liet de firma H.A. van Eeuwijk & Zn. Uit Lisserbroek een viertal zaailingen zien. De witte decoratieve zaailing 09-08 or. Scoorde het hoogste met 9,03 punten. De lichtpaarse decoratieve zaailing 89R kreeg 8,94 punten, maar was in het middelpunt van de belangstelling. Zo’ n mooie dahlia en dan in een echte modekleur, dat trok belangstelling en resulteerde in instemmend geknik bij de bezoekers. Daarnaast zette Van Eeuwijk nog een tweekleurige donkerrode dahlia neer, die wat variabel was, maar die in het middelpunt van de belangstelling stond. Van Eeuwijk stelde de naam ‘Red Flamboyant’ voor.
Bij de houdbaarheidskeuring zijn de resultaten te zien van de uitbloei op de vaas van het materiaal van vorige week. Inzender Van der Linden blijft zeker nog in de race met de drie Boom Boom cultivars: ‘Boom Yellow’, ‘Boom Boom White’ en ‘Boom Boom Red’, die beslist nog niet op hun laatste benen lopen. Dat gold ook voor zijn ‘Orchid Princess’. Deze keuring wordt voortgezet. Nieuw was de inzending van Van der Vlugt – Kops, die een vijftal cultivars in vrij rauwe conditie neer zette. Bij de eerste beoordeling op de dag dat ze neergezet werden scoorden ze allemaal ruim boven de acht. De verzameling dahlia’s staat nog de in volle glorie in de keuringszaal bij CNB in Lisse en is zonder meer een bezoek waard.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.