Home

Achtergrond 4 reacties

DLV: aardappelen leveren opbrengst in

De aardappelen in Flevoland gaan dit jaar 10 tot 15 procent opbrengst inleveren.

In het Zuiden van het land valt de opbrengstderving nog groter uit. Dat meldt bedrijfsadviseur Paul Hooijman van adviesbureau DLV Plant. "In Flevoland is doorwas een probleem. Ook zijn sommige aardappelgewassen al helemaal op zijn retour. Die groeien bijna niet meer. In het Zuiden is het nog erger."

Volgens Hooijman komt er doorwas voor in aardappelpercelen. "Je ziet op die percelen het loof zich weer opnieuw ontwikkelen. Het stikstofgehalte in de bladeren neemt toe. We zien spruiten en kleine knolletjes ontstaan aan de knollen. Bij de rassen Ramos en Innovator ontstaan zelfs nieuwe knolletjes aan de oorspronkelijke moederknol."

Veel gewassen liggen plat, constateert Hooijman. "In gewassen met doorwas en nieuw loof kunnen gemakkelijk problemen ontstaan met phytophthora en luizen. Daar moeten telers goed op letten." De onderwatergewichten vallen Hooijman nog mee. "Die zijn redelijk goed, maar nog niet hoog genoeg. Het is belangrijk dat telers proberen hun gewas zo gezond mogelijk te houden."

Ook in andere landen is doorwas ontstaan in aardappelen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Clemens, die Swifterbanter boer wil juist lage opbrengsten om de prijs op te jutten. Ik mag lijen dat al zijn piepers bruinrot krijgen.

 • no-profile-image

  cleemis

  Regenen ? 2 weken geleden ? Gisterenavond pas 15 mm, dat is alles.

 • no-profile-image

  exact

  Burger Jan Warmenhuizen zeker? Je hebt er duidelijk geen notie van hoe de boerensector gewurgd is de afgelopen jaren met de prijsontwikkelingen. Dat heeft alles te maken met uit de hand gelopen machtsverhoudingen in de keten, waar werkelijk niemand een stokje voor kan/wil steken. De enige zegen komt letterlijk van boven voor ons: het weer. Door de grilligheid ervan is het mogelijk dat er natuurrampjes gebeuren. Zonder dat soort rampen hebben we pas echt een ramp. Dus omdat je Henderik bruinrot toewenst gun ik je een patat met van €5,75 , een brood van €4,50, appels van 3,75. Nog even doorgaan vriend? Is het zo erg dat een sector eindelijk eens wat denkt te gaan verdienen?

 • no-profile-image

  henderik

  Goede berichten zijn dit.
  Het is doodzonde dat het is gaan regenen
  2 weken geleden.
  Waren de opbrengsten minstens een kwart minder geweest als gemiddelde jaren.
  Laat het zonnetje maar weer gauw branden op de gewassen.
  Komt de stemming alleen maar te goede.

Of registreer je om te kunnen reageren.