Home

Achtergrond

Curaçao naar de stembus

Op Curaçao kunnen vandaag ruim 114.000 personen, in ruim honderd stemlokalen, hun stem uitbrengen voor de komende Eilandsraad.

Als de staatkundige herstructurering volgens plan verloopt wijzigt de raad op 10 oktober 2010 in het eerste parlement (de Staten) van Curaçao.

De PAR van Emily de Jongh-Elhage, de huidige premier van de Nederlandse Antillen, koerst volgens verschillende opiniepeilers af op de zege. De PAR wordt gevolgd door de nieuwe partij van Gerrit Schotte, de MFK. Schotte is pas 35 jaar oud, maar ervaren in de Antilliaanse politiek. Zijn nieuwe partij spreekt veel jongeren aan en heeft een toekomstgerichte visie met onder meer aandacht voor alternatieve energiebronnen. De derde grootste stijger lijkt Pueblo Soberano van de rechtlijnige Helmin Wiels te zijn, die Curaçao zo snel mogelijk onafhankelijk wil hebben.

Als de peilingen kloppen en de stijging van de zeven weken geleden opgerichte MFK en de vermeende populariteit van Wiels bewaarheid worden, zal de politieke situatie op Curaçao flink opgeschud worden. De FOL van Anthony Godett en de lang dienende PNP doen het niet goed in de voorspellingen. In totaal doen tien partijen mee aan de verkiezingen.Het eiland streeft ernaar op 10 oktober 2010 verder te gaan als autonoom eiland, net als Sint Maarten. De Antillen verdwijnen dan als staatkundige constellatie en Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden gemeentes van Nederland. Sint Maarten kiest 17 september haar nieuwe vertegenwoordigers. De bevolking van Curaçao kiest vrijdag al, met potlood en papier, wie het nieuwe land zal gaan leiden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.