Home

Achtergrond

’Convenant nodig hagelkanon’

Zeeuwse gemeenten, fruittelers en bewoners moeten gezamenlijk afspraken maken voor een verantwoord gebruik van anti-hagelkanonnen, stelt fruittelersorganisatie NFO.

De negen kanonnen in de gemeente Borsele moeten formeel stilgelegd worden. De rechtbank heeft de ontheffing van de Zeeuwse gemeente vernietigd.

De uitspraak van de rechtbank heeft niet tot extra duidelijkheid geleid, zegt Rinus van ’t Westeinde, voorzitter van de NFO-afdeling Zuid-Beverland. Hij denkt dat gemeentes nog altijd mogelijkheden hebben een vergunning toe te kennen. "Andere Zeeuwse gemeentes hebben ook vergunningen afgegeven."

Belangrijk is wel dat overleg ontstaat tussen telers gemeenten en kritische omwonenden, stelt Van ’t Westeinde. Er zijn mogelijkheden de overlast te beperken. Telers hebben plannen een beter detectiesysteem aan te schaffen.

Voor de telers in Borsele is de uitspraak een tegenvaller. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het nog te vers om te bepalen wat het effect is van de uitspraak. "Strikt genomen mogen de anti-hagelkanonnen per direct niet meer gebruikt worden, maar het is de vraag of het college gaat handhaven.” Volgens de woordvoerder is dat niet per se de eerstvolgende stap van de gemeente, maar Borsele is daar vrij in, stelt hij. De gemeente staat nog andere mogelijkheden open om het gebruik toe te staan, onder meer via de milieuwet. Of deze alternatieven bekeken worden, kon de gemeente nog niet zeggen.

NFO-voorzitter Johan van Haarlem denkt dat de fruitteelt moet blijven graven naar juridische mogelijkheden voor het plaatsen van de kanonnen. Of dat een gang naar de Raad van State is, kon hij niet zeggen.

De Stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland zette de zaak tegen de gemeente Borsele in werking en is in gelijk gesteld. De rechtbank volgde in de uitspraak de eerdere uitspraken van de Raad van State en ziet zich niet bevoegd hiervan af te wijken. Die Raad van State acht een vergunning nodig, maar Borsele betwist dat. De eerdere uitspraak is hierover niet duidelijk, stelde de gemeente.

Of registreer je om te kunnen reageren.