Home

Achtergrond 539 x bekeken 1 reactie

Commissie houdt graan in interventie

De kans is klein dat de Europese Commissie nu al interventiegraan gaat verkopen om de graanprijs te drukken.

De Commissie heeft volgens het Productschap Akkerbouw in het verleden nog nooit interventiegraan verkocht tijdens de oogstperiode. De Europese organisatie van veevoerproducenten Fefac heeft de Commissie gevraagd graan dat in voorgaande jaren is opgekocht, weer op de markt te brengen. Er ligt ruim 6 miljoen ton graan, voornamelijk gerst, in de interventiesilo’s. Fefac hoopt dat dan een einde komt aan de voortdurende stijging van de graanprijzen.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw verwacht dat de Commissie het verzoek van Fefac afwijst. "Tien lidstaten die zelf veel graan produceren hebben al laten weten dit een slecht idee te vinden. De grote graanlanden zijn blij dat hun telers eindelijk weer eens wat verdienen na de lage graanprijzen van de laatste jaren."

Het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) heeft de notering voor EU-voertarwe dinsdag met 25 euro verhoogd naar 197 euro per ton. De gerstnotering steeg met € 32,50 naar 180 euro. Zo’n snelle stijging in één week is niet eerder voorgekomen, maar de woordvoerder plaatst wel een kanttekening bij het prijsniveau. "In 1984 ontvingen de telers een gemiddelde tarweprijs over het hele jaar van 315 euro per ton. Of de graanprijzen verder stijgen is moeilijk te zeggen. Er zijn grote voorraden en de prijsstijging is voor een groot deel veroorzaakt door speculatie."

Lees ook: Voersector wil graan uit interventie op de markt

Eén reactie

  • no-profile-image

    janzondervrees

    Het is toch eigenlijk ook schandalig dat we tarwe moeten verkopen voor een prijs van net na de oorlog. Begin jaren '80 was de tarweprijs tenminste nog een prijs om iets terug te verdienen, op onze dure grond. Brood is sinds 60 jaar al vele malen duurder geworden (10-20 keer ??). En of de tarwe nu 10 cent of 25 cent opbrengt voor een teler, dat maakt voor brood helemaal niks uit.
    Wat het veevoer betreft, volgens mij zit er in die prijs ook een zodanige marge voor de fabrikanten, dat ook de veehouders te veel moeten betalen, wat eigenlijk nu heel goedkoop is (was).

Of registreer je om te kunnen reageren.