Home

Achtergrond 1 reactie

Chirac schikt in fraudezaak

De Franse oud-president Jacques Chirac heeft vandaag toegezegd 550.000 euro te betalen aan de stad Parijs, in ruil voor het intrekken van een fraudezaak.

De gemeenteraad van Parijs moet zich nog uitspreken over het voorstel.

De overeenkomst tussen de gemeente en het voormalige staatshoofd verhoogt de kans dat Chirac zal worden vrijgesproken. Analisten verwachten dat de aanklagers zullen pleiten voor vrijspraak, als de gemeente zich uit de zaak terugtrekt.

Chiracs rechtse UMP-partij zegde de gemeente toe nog eens 1,65 miljoen euro over te maken om de gemaakte kosten in de rechtszaak te dekken. ,,Vanaf het moment dat we deze overeenkomst, die ons schadeloos stelt, tekenen, hebben we geen belang meer om ons in de zaak te mengen als belanghebbende'', aldus een woordvoerder van de gemeente.

De 77-jarige Chirac wordt ervan verdacht fraude te hebben gepleegd in de tijd dat hij nog burgemeester van Parijs was (1977-1995). Hij zou de medewerkers van zijn partij hebben betaald met middelen van de gemeente. Als president (1995-2007) genoot Chirac immuniteit, waardoor hij niet vervolgd kon worden. Hij moet vermoedelijk begin volgend jaar, maar mogelijk al in november, voor de rechter komen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    land van onbegrensde mogelijkheden

    Wat een peg voor die Chirac, in Nederland zou hem zeer waarschijnlijk niets zijn over komen inzake verdacht van fraude. Helaas voor hem moet hij zich in Frankrijk wel verantwoorden.

Of registreer je om te kunnen reageren.