Home

Achtergrond 208 x bekeken

Chinezen verkassen voor waterproject

De 499 inwoners van het Niuhelin-district van de Chinese stad Danjiankou zijn woensdag verhuisd, omdat hun woonplaats in 2014 een enorm stuwmeer wordt.

De inwoners zijn de eersten van in totaal 330.000 Chinezen die plaats moeten maken voor het zogeheten Zuid naar Noord Waterproject. Dat meldt het Chinees staatspersbureau Xinhua.

De volksverhuizing is de grootste in China sinds de aanleg van de Drieklovendam, waarvoor 1,27 miljoen mensen moesten verkassen. De overheid verzorgde in Niuhelin bussen en verhuiswagens en verstrekte 300 kilometer verderop nieuwe huizen en stukjes grond. Een van de inwoners zei te verwachten dat ze er op de nieuwe locatie financieel beter voor kwam te staan, omdat ze een stukje grond kreeg om te bewerken.

2050

China werkt al jarenlang aan het Zuid naar Noord Waterproject. Daarvoor moet water uit de overvolle rivieren in het zuiden via kanalen naar het droge noorden stromen, onder meer naar de steden Peking en Tianjin. De overheid legt stuwdammen aan en graaft kanalen. Verder worden bestaande rivierbeddingen uitgediept en moeten inwoners van de betrokken gebieden verhuizen.

De komende vijftig dagen zullen in totaal 60.000 mensen verhuisd worden. Tot 2014 zullen nog eens 120.000 mensen uit de provincie Hubei en 150.000 mensen uit de naastgelegen provincie Henan verplaatst worden. Het Zuid naar Noord Waterproject moet in 2050 afgerond zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.