Home

Achtergrond 1 reactie

Canadese varkensstapel blijft inkrimpen

Canada telde op 1 juli 2,4 procent minder varkens dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit de jongste gegevens van de varkensstapel die de Canadese statistische dienst heeft bekendgemaakt.

Op 1 juli waren er 11,8 miljoen vleesvarkens op de Canadese bedrijven tegen 12,1 miljoen stuks een jaar eerder. De zeugen- en geltenstapel bedroeg 1,3 miljoen stuks. Dat is 4,8 procent minder dan een jaar eerder en zelfs 9,4 procent minder dan twee jaar geleden.

Het aantal geëxporteerde vleesvarkens bedroeg 1,4 miljoen stuks in het tweede kwartaal. Dat is 14,1 procent minder dan over de zelfde periode een jaar eerder. Ook het aantal slachtingen in canada zelf is gedaald met 0,8 procent . Er werden 5,1 miljoen dieren geslacht in het tweede kwartaal.

De Canadese varkensstapel is de laatste jaren fors gekrompen. Vergeleken met het jaar 2004 is de varkensstapel nu 20 procent kleiner. Vooral sinds 2008 gaat de inkrimping van de Canadese varkensstapel vrij hard.

De varkenshouderij in het land is van oorsprong vrij sterk gericht op export naar de Verenigde Staten. Door de sterke positie van de Canadese dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar is die exportpositie de laatste jaren in het gedrang gekomen. Daar kwamen vorig jaar de perikelen rond Mexicaanse griep nog bij. De varkensgriep, zoals de ziekte daar werd genoemd, zorgde voor een verslechtering van het imago van varkensvlees.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Meindert van den Hengel

    De export naar de USA wordt sinds 1 oktober 2008 extra gehinderd door verplichte labeling van vlees in de USA.
    De zgn.COOL wetgeving eist labels met daarop vermeld:land van geboorte,opfok en slacht.Op genoemde datum begonnen slachterijen direct met het kanaliseren van varkens van Canadese herkomst;dat waren of ingevoerde biggen of ingevoerde vleesvarkens.
    Deze maatregel werd zo uitgevoerd dat bepaalde slachtplaatsen alleen maar "born en bred" uit de USA varkens slachten.Vleesvarkens houders met Canadese varkens werden dus gedwongen om van slachtplaats te veranderen;soms van dezelfde organistie, maar wel verder weg.Vlees van deze varkens en ingevoerd varkensvlees uit Canada kregen een afwijkend label wat uiteindelijk in de moeilijke vleesmarkt die er zeker toen was voor een grote afname van Canadese varkens en - vlees heeft gezorgd.

Of registreer je om te kunnen reageren.