Home

Achtergrond 366 x bekeken

Canada ziet mager perspectief voor teelt van haver

De vooruitzichten voor de teelt van haver zijn slecht in de wereld.

De graansoort wordt vooral gebruikt als paardenvoer, maar het Canadese ministerie van landbouw (AAFC) constateert dat haver steeds vaker wordt vervangen door mais om paardenvoer te maken. Haver is de enige graansoort waarvan het areaal kleiner is dan vijftig jaar geleden. Tussen 2005 en 2008 is haver drie keer zo duur geworden. "Dat was voordelig voor de overgebleven telers van haver", stelt het AAFC. "Maar door de sterke prijsstijging heeft haver zichzelf uit de markt geprijsd. Paardeneigenaren zijn steeds meer op zoek gegaan naar alternatieven voor haver."

Die hebben ze gevonden in bewerkte maiskorrels, stelt het AAFC. "Dat wordt gezien als een kwalitatief minder voer voor paarden, maar bewerkte maiskorrels blijken in de praktijk goed te voldoen. Vooral paardeneigenaren in de VS kunnen dicht bij huis voer kopen op basis van mais."

Canada is de grootste producent van haver met een aandeel van 80 procent op de wereldmarkt. Volgens het AAFC kan de vraag groeien, omdat geprobeerd wordt brood te bakken van nieuwe haversoorten. Ook blijkt haver geschikt als grondstof voor de productie van zoetstof.

Of registreer je om te kunnen reageren.