Home

Achtergrond 619 x bekeken

CZAV: voorschotprijzen graan helft hoger

Coöperatie CZAV betaalt 155 euro per ton maaltarwe als voorschot op de oogst van dit jaar.

De voorschotprijs voor voertarwe ligt op 150 euro. De voorschotprijzen liggen de helft hoger dan vorig jaar in de oogstperiode. Het geeft aan dat de vooruitzichten voor de graanprijs een stuk beter zijn dan vorig jaar, zegt Rien Fieman, hoofd van de afdeling Granen bij CZAV. “De prognoses gaan uit van een kleinere tarweoogst in de wereld. Er ontstaat waarschijnlijk een tekort. In de EU is minder tarwe beschikbaar voor de export, terwijl er nu al veel wordt geëxporteerd. Dit seizoen is het verbruik en de productie in de EU niet in evenwicht.”

De voorschotprijzen voor maaltarwe, biscuittarwe en brouwgerst liggen op 155 euro per ton. Voor voertarwe en wintergerst krijgen de telers nu 150 euro betaald. Voor maalgerst (uitgezeefde brouwgerst) is dat 120 euro. Aan het eind van het seizoen volgt een nabetaling, afhankelijk van wat het graan heeft opgebracht.

Vorig jaar lagen de voorschotprijzen op 100 euro per ton tarwe en 95 euro per ton brouwgerst. Inclusief nabetaling kwamen de prijzen op 115 euro per ton tarwe en 105 euro per ton gerst.

Fieman is blij dat de telers een hogere voorschotprijs ontvangen. “Maar voor een rendabele tarweteelt heb je toch 150 tot 200 euro per ton nodig.”

De voorschotprijs voor brouwgerst is dit jaar net zo hoog als voor tarwe. Fieman: “Vorig jaar zat brouwgerst zelfs lager dan tarwe. Bij brouwgerst is sprake van een behoorlijk verzadigde markt. Er wordt dit jaar veel minder brouwgerst geteeld. Daarom zit de voorschotprijs nu op het niveau van maaltarwe.”

Of registreer je om te kunnen reageren.