Home

Achtergrond

CDA ziet geen dissident in fractie

Alle leden van de CDA-fractie willen eerst het resultaat van de onderhandelingen met VVD en PVV over de vorming van een minderheidskabinet zien, voordat ze afwegen of ze er hun goedkeuring aan kunnen geven.

Unaniem is wel afgesproken dat de onderhandelingen gevoerd mogen worden.

Verscheidene CDA-Tweede Kamerleden, inclusief fractievoorzitter Maxime Verhagen, weerspraken vrijdag een bericht in dagblad Trouw dat stelde dat er in de fractie een dissident zou zijn die om principiële redenen tegen een minderheidskabinet met de VVD is, dat op gedoogsteun kan rekenen van de PVV.

Volgens het Kamerlid Jan Kees de Jager, ook minister in het huidige demissionaire kabinet, is er niemand in de fractie die op voorhand alles heeft uitgesloten. "Maar ik kan me goed voorstellen dat er mensen zijn met bepaalde gevoelens. Ook om die reden is het van belang om het eindresultaat af te wachten.''

"Er geldt voor iedereen, ook voor mezelf, een voorbehoud op de inhoud van de onderhandelingen'', reageerde fractievoorzitter Verhagen vrijdag voordat hij aan nieuwe onderhandelingen begon met VVD en PVV. "De hele fractie heeft unaniem, alle leden, ingestemd met het voeren van deze onderhandelingen. Tegelijkertijd geldt voor de hele fractie ook dat het eindresultaat beoordeeld wordt op de inhoud.''

Als er straks een of meerdere dissidenten in het CDA zouden blijken te zijn, kan dat voor VVD, CDA en PVV problemen opleveren bij de vorming van hun kabinet. Zij hebben nu samen een nipte meerderheid van 76 zetels in de Kamer. Als Kamerleden zich niet in het akkoord van de onderhandelaars zouden kunnen vinden en uit de fractie stappen, verdwijnt de meerderheid. Als die personen helemaal uit het parlement zouden verdwijnen, komen er nieuwe CDA'ers voor terug.

Dissidenten

Dissidenten hoeven overigens zo'n kabinet niet per se te blokkeren, zo bleek ook in 1977. Toen wezen eerst zes en later zeven leden van de CDA-fractie (toen nog een federatie van KVP, ARP en CHU) het met de VVD gesloten regeerakkoord af maar zij beloofden wel het kabinet te blijven steunen. Op die manier kon het kabinet toch aan de slag hoewel het dus op voorhand geen meerderheid achter zijn plannen had. In de jaren daarna maakte dat weliswaar veel overleg noodzakelijk, maar de opstelling leidde niet tot een crisis.

De onderhandelingen nu met de PVV zorgen voor veel onrust binnen het CDA. Woensdag nam waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker nog twee petities in ontvangst: een voor en een tegen onderhandelingen met de partij van Geert Wilders. Verder worden sessies belegd met ongeveer 250 actieve leden, zoals raadsleden, wethouders en leden van Provinciale Staten.

Tegenstanders stellen dat de PVV wil tornen aan grondrechten als de vrijheid van godsdienst of vrijheid van onderwijs. Bovendien hebben zij grote moeite met de manier waarop Wilders zich uitlaat over de islam en moslims.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.