Home

Achtergrond 165 x bekeken

CBS registreert nieuw record groentehandel

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) registreerde over de eerste vijf maanden van dit jaar een herstel van de uitvoerwaarde van groente en daarmee ook een sterke toename van het overschot op de handelsbalans (export minus import).

Dat blijkt uit de gegevens van het informatiesysteem Statline van het CBS. De uitvoerwaarde tot juni liep in 2009 140 miljoen euro terug naar 2,15 miljard euro. Dit jaar is de uitvoerwaarde 2,4 miljard eruo. Het overschot op de handelsbalans voor de groentehandel lag in 2009 door de crisis op een stabiel peil van 1,35 miljard euro en was gelijk aan 2008. Dit jaar stijgt de uitvoerwaarde naar 1,55 miljard euro. Ook de import groeide dit jaar harder dan verwacht.

Volgens handelskoepel Frugi Venta geven de CBS-cijfers een voorlopig beeld. De trend ligt wel in lijn van KCB-cijfers over de uitvoer van Nederlands product. Ook is een prijsherstel zichtbaar voor de meeste producten, waardoor het aannemelijk is dat de uitvoerwaarde en handelsbalanscijfers een juiste weergave zijn, stelt de koepel.

Of registreer je om te kunnen reageren.