Home

Achtergrond

Brussel verkoopt geen interventiegraan

De Europese Commissie ziet nog geen aanleiding om interventiegraan te verkopen of om de invoertarieven voor graan te verlagen.

De Commissie verwacht geen tekort aan graan in de EU.

De Europese organisatie van voerfabrikanten Fefac heeft de Commissie gevraagd interventiegraan op de markt te brengen om de prijs te drukken. Ook enkele lidstaten hebben dat verzoek gedaan, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "De Commissie denkt niet dat het leidt tot een prijsdaling in de EU, omdat er te weinig verschil zit tussen de graanprijs in de EU en die op de wereldmarkt. Het enige effect zou zijn dat meer landen graan kopen in de EU omdat de beschikbaarheid hier groter is. De Commissie heeft wel gezegd dat als er interventievoorraden worden verkocht, dat het dan niet eerder gebeurt dan in 2011."

Omdat de Commissie verwacht dat er voldoende graan is, wordt ook niets veranderd aan de invoerheffingen, zegt de woordvoerder. “Veel lidstaten stellen dat ze redelijk veel graan oogsten. Alleen de kwaliteit laat te wensen over. Er komt meer voertarwe en minder maaltarwe.”

Daardoor stegen de noteringen voor maaltarwe deze week in de EU. Voergerst en voertarwe zijn goedkoper geworden.

De International Grains Council verlaagt de prognose voor de tarweproductie in de wereld. Het verbruik is dit seizoen 13 miljoen ton groter dan de productie. Toch is volgens analisten de voorraad zo groot dat ze geen sterke prijsstijgingen verwachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.