Home

Achtergrond

Brussel gaat import biodiesel uit VS onderzoeken

De Europese Commissie gaat een onderzoek doen naar de import van biodiesel.

Brussel legt een importheffing op aan biodiesel uit de VS. De Commissie wil weten of Amerikaanse biodiesel via andere landen toch in de EU terecht komt, zonder dat de importheffing wordt betaald.

De Europese Commissie heeft in maart vorig jaar een importheffing ingesteld op biodiesel uit de VS. De productie van deze zogenoemde B19 biodiesel wordt gesubsidieerd door de Amerikaanse overheid. De Commissie wil met de heffing oneerlijke concurrentie in de EU voorkomen. In 2008 lagen veel Europese biodieselfabrieken vrijwel stil vanwege de goedkope import.

De European Biodiesel Board (EBB), de organisatie van biodieselproducenten, stelt dat nog steeds goedkope biodiesel uit de VS via een omweg naar de EU komt. De EBB noemt dat een belangrijke oorzaak voor de onderbenutting van de productiecapaciteit.

De Europese Commissie gaat dat volgens de Wall Street Journal onderzoeken. Zo worden onder andere Canada en Singapore genoemd als aanvoerhaven van Amerikaanse biodiesel. Volgens documenten, die de Wall Street Journal heeft ingezien, exporteerde de VS van maart tot december vorig jaar 128.003 ton biodiesel naar Canada, zelf een grote producent van raapolie. In dezelfde periode in 2008 bedroeg die export 352 ton. Vanuit Canada is van maart tot en met december vorig jaar 133.777 ton biodiesel verscheept naar de EU. In dezelfde periode in 2008 was dat 1.662 ton.

De Amerikaanse export naar Singapore steeg in een jaar van 286 ton naar bijna 27.000 ton. De export vanuit Singapore naar de EU klom van 144 naar 15.000 ton.

Ook onderzoekt de Europese Commissie of Amerikaanse exporteurs de biodiesel bijmengen met fossiele brandstof. De importheffing voor Amerikaanse biodiesel geldt alleen voor brandstof die voor minstens 20 procent uit biodiesel bestaat. Europese diplomaten zeggen tegen de Wall Street Journal dat nog niet duidelijk is wanneer het onderzoek begint. Canada zou protest hebben aangetekend tegen het onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.