Home

Achtergrond

Broccoli lijkt goed voor Crohnpatiënten

Onderzoekers van de Universiteit van Liverpool claimen dat de consumptie van broccoli een rol speelt in de ontwikkeling van de ziekte van Crohn.

Zij voorkomen dat bepaalde bacterieën zich vastzetten in de ingewanden. De ziekte van Crohn is een chronische aandoening van de darmen die gepaard gaat met hevige buikpijn, vermoeidheid en diarree. De oorzaken van Crohn zijn gedeeltelijk erfelijk, maar de ernst van de ziekte hangt ook af van omgevingsfactoren, zoals het voedingspatroon. Zo komt de ziekte beduidend minder voor in ontwikkelingslanden waar vezelrijk fruit en groente hoog op het menu staan, dan in Westerse landen.

Een belangrijke fase in de ontwikkeling van de ziekte van Crohn is het binnendringen van bacteriën in de epitheelcellen. Dit zijn de cellen die de darmwand bekleden. Het gaat dan met name om 'kleverige' bacterieën, zoals Escherichia coli, oftewel de E. coli bacterie, die voedselinfectie kan veroorzaken, melden meerdere bronnen.

Onderzoekers van de Universiteit van Liverpool keken in een laboratorium of plantaardige vezels dit konden verhinderen. Ze onderzochten de effecten van de vezels van prei, appel, broccoli en bakbanaan. De bakbanaan en broccoli verminderde het binnendringen van de E. coli bacterie met 45 tot 82 procent. Appel en prei hadden dit effect niet.

Al eerder was bekend dat voedingsvezels problemen bij Crohn kunnen voorkomen, maar nog niet eerder was bekend waarom dit effect bestaat. De onderzoekers hopen hiermee aan te tonen dat er met het juiste dieet veel gezondheidsvoordelen te bereiken zijn voor patiënten met de ziekte van Crohn.

Of registreer je om te kunnen reageren.