Home

Achtergrond 2 reacties

Britse rundveehouderij in gevarenzone

De toekomst van de Britse rundveehouderij is steeds meer in gevaar door de aanhoudende lage vleesprijzen.

Veel fokkers en mesters werken nu onder de kostprijs en die problemen worden alleen maar groter door de stijgende voerprijzen en het duurder wordende stro.

Dat schrijven de voorzitters van de sectie veehouderij van de vier Britse boerenbonden in een gezamenlijke verklaring. Zij melden dat de daling van de vleesprijs nu al een jaar lang aanhoudt en voorlopig ook nog niet tot staan lijkt te komen.

We horen wel allerlei mooie verhalen uit de keten over de noodzaak om de sector een goede basis voor de lange termijn te geven maar uit de kortetermijnbenadering die we nu zien blijkt duidelijk dat die verhalen niet waargemaakt worden", aldus de voorzitters. "Bij het huidige prijspeil kunnen veel fokkers deze winter niet meer werken. Sommige beginnen nu al ernstig te twijfelen of ze hun bedrijf nog wel kunnen voortzetten."

De situatie wordt nog ernstiger door de wisselvallige marktomstandigheden van de afgelopen paar weken, zo signaleren de voorzitters van de veehouderijsecties. "De droogte in Rusland en kleinere oogsten in andere delen van Europa heeft al grote gevolgen voor de prijs van graan, terwijl de prijs van brandstof ook op een erg hoog niveau blijft."

Volgens de Britse rundveesector blijft de consumentenvraag naar rundvlees op een hoog peil. Statistieken van verschillende schappen laten we een daling zien maar die blijft over het algemeen tot enkele procenten beperkt.

Dat is echter, schrijven de boerenvoormannen, grotendeels te danken aan de onophoudelijke aanbiedingen, vooral voor gehakt. "De winkelbedrijven moeten kijken naar manieren om het karkas beter in evenwicht te brengen en er ook voor zorgen dat de producenten een groter marktaandeel ontvangen", schrijven de voorzitters. "Alleen als de hele keten de juiste signalen afgeeft door toezeggingen op lange termijn, krijgen de producenten voldoende vertrouwen om ermee door te gaan."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    De NMA en de supers werken nauw samen,de boeren zitten in de tang

  • no-profile-image

    m r ij veehoudertje

    ook in de tang van de overgebleven slachterijen ,gert.

Of registreer je om te kunnen reageren.