Home

Achtergrond 530 x bekeken

Britse boeren vrezen voor gekloonde kudde

Britse boeren die met afstammelingen van een gekloonde koe fokken dreigen in ieder geval een deel van hun veestapel te moeten vernietigen omdat ze het vlees of de melk ervan niet kwijt kunnen.

Bij veehouder Callum Innes in het Schotse Inverness, waar de eerste 'gekloonde' stieren zijn gefokt, gaat het inmiddels al om enkele tientallen afstammelingen. Innes boerderij werd gisteren belegerd door cameraploegen en verslaggevers. De boer’s zoon Steven las voor de camera’s een verklaring voor waarin hij benadrukte te goeder trouw te hebben gehandeld.

De Food Standards Agency, de Britse voedselveiligheidsdienst, heeft de acht kalveren die geboren zijn uit geïmporteerde embryo’s van de Amerikaanse kloonkoe allemaal getraceerd. Volgens de dienst gaat het om vier stieren en vier vaarskalveren. Van twee dieren staat inmiddels vast dat het vlees is verwerkt en ook in de verkoop is gebracht. Voor zover bekend is melk van de dieren echter niet verder verwerkt.

Maar Holstein UK heeft gemeld dat er ook 97 afstammelingen van die acht kalveren op Britse boerderijen rondlopen. De FSA probeert nu ook die 'derde generatie dieren' te achterhalen. In sommige gevallen zijn de koeien gewoon in de veestapel opgenomen en zou de melk dus ook vermengd zijn met de normale melkstroom. Grote Britse zuivelbedrijven hebben hun leveranciers inmiddels gewaarschuwd dat ze in geen geval melk van gekloonde koeien moeten aanleveren. Bedrijven als First Milk en Arla UK stellen de boeren daarbij ook nadrukkelijk aansprakelijkheid.

De National Farmers Union stelt zich tot nu toe formeel op. "Klonen is verboden in ons land en producten van gekloonde dieren zijn ook verboden."

Lees ook: 'Gekloond vlees op Britse markt'

Of registreer je om te kunnen reageren.