Home

Achtergrond 4 reacties

Britse boeren bezorgd over schade door wensballonnen

De Britse boerenbond NFU wil een verbod op het gebruik van wensballonnen.

Al een aantal velden en een enkele hooiberg zijn in vlammen opgegaan. Vorige week deed zich in de buurt van Woodstock nog een grote brand voor waarbij het 25 brandweerlieden uren kostte om het vuur onder controle te krijgen.

De boerenbond wijst erop dat de lantaarns in Australië, in delen van Duitsland en op Malta inmiddels verboden zijn en wil dat een dergelijke maatregel ook in Groot-Brittannië overwogen wordt.

De wegvliegende en nog brandende lantaarns kunnen in het veld brand veroorzaken, terwijl de ijzeren stangetjes ernstig en zelfs dodelijk letsel kunnen veroorzaken bij weide- en andere dieren. Bovendien kunnen die stang­en ook in maaidorsers of andere machines terecht komen en daar tot storingen of schade leiden.

Volgens NFU worden de lantaarns op steeds groter schaal gebruikt bij grote feesten of festivals. Ook in Nederland wordt dergelijke feestverlichting gebruikt. De lantaarns zijn voorzien van een brandstofcel en worden meestal tegelijk losgelaten. De brandstofcel dooft wel, maar gloeit nog lang na. Britse brandweerkorpsen hebben al eerder op een verbod aangedrongen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerrie

  Ik heb er een op afstandbediening. Kun je de ballon precies laten landen waar je wil

 • no-profile-image

  henk

  in nederland ook verbieden je bent niet blij als je door deze rommel afbrand

 • no-profile-image

  gert

  In Rusland vast ook niet welkom !

 • no-profile-image

  jan

  PAS OP MET RIETEN DAKEN

Of registreer je om te kunnen reageren.