Home

Achtergrond

Brit eet meer Nederlands varkensvlees

Groot-Brittannië heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar 28.000 ton varkensvlees uit Nederland ingevoerd.

Dat is een derde meer dan in dezelfde periode in 2009. De import uit Nederland vervangt daarmee voor een deel die uit Denemarken die in hetzelfde tijdvak met 37 procent verminderde. Dat meldt het Britse varkensschap BPEX. De totale import van varkensvlees daalde in deze periode met 12 procent naar 136.000 ton. Volgens BPEX is dat vooral te wijten aan de lagere koers van het pond tegenover de euro. De aanvoer uit Duitsland en Spanje nam ook af.

Importeurs hebben geprobeerd de wisselkoersschommelingen op te vangen door de handel te verschuiven naar producten met een hogere toegevoegde waarde. Dat leidde er toe dat de invoer van bacon en ham begin dit jaar met een procent of 6 is toegenomen.
Tegelijkertijd slaagden de Britten zelf er in 29 procent meer varkensvlees uit te voeren, waarmee de totale export op 51.000 ton uitkwam. Nederland nam daarbij 45 procent meer af, Duitsland 22 procent meer dan vorig jaar.

De Britse varkenssector heeft in de eerste jaarhelft 4,5 miljoen slachtvarkens verwerkt, 6 procent meer dan in het voorafgaande jaar. Het aantal geslachte zeugen lag met 108.000 10 procent hoger. De totale productie van varkensvlees in het land kwam daarmee uit op 370.000 ton ofwel 8 procent meer dan in de eerste helft van 2009.

Of registreer je om te kunnen reageren.