Home

Achtergrond 9 reacties

Breuksteen verdwijnt langs oever IJssel

Rijkswaterstaat gaat langs de IJssel waar mogelijk breuksteen langs de rivieroever verwijderen. De bedoeling is dat de rivier daardoor weer zand op de oevers kan afzetten en zo ruimte maakt voor flora en fauna.

Het verwijderen van breuksteenbestortingen is een gevolg van het project Rijn in Beeld, dat in 2009 van start is gegaan. Aan het project doen behalve Rijkswaterstaat onder andere het ministerie van LNV, de dienst Landelijk Gebied, Staatsbosbeheer en natuurontwikkelingsorganisatie Ark mee. Het project moet aantonen wat het resultaat is van 20 jaar natuurbeheer langs de grote rivieren, hoe nieuwe initiatieven als nevengeulen graven uitpakken en wat er in de toekomst moet gebeuren.

De IJssel is net als de Waal een aftakking van de Rijn. Sinds de jaren zestig maakte Rijkswaterstaat de oevers sterker door ze te bestorten met steen en puin. De rivier heeft daardoor het karakter van een 'stromend kanaal' gekregen, aldus Ark. Door het breuksteen weg te halen, kan de rivier weer zand op de oevers afzetten.

Dat zandige oevers goed zijn voor de natuur, blijkt langs de Waal, de drukstbevaren rivier van Europa. Sinds de natuur op plekken langs die rivier zijn gang mag gaan, zijn tal van bedreigde stroomdalplanten teruggekeerd, net als dagvlinders, sprinkhanen en veel vogelsoorten. Langs de IJssel verwachten natuurbeheerders onder meer wilde marjolein, kleine steentijm en ereprijs.

Anderhalve kilometer IJsseloever bij Welsum is deze zomer alweer zandig gemaakt. Tot 2015 volgt nog eens 35 kilometer IJsseloever. In 2027 moet zeker 85 kilometer oever langs de IJssel weer zandig zijn, aldus Rijkswaterstaat.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Koeienboer

  Laten we eerlijk zijn, het is beter het benodigde geld weg te smijten aan deze omschreven onzin dan dat het besteed wordt aan een nog grotere verspilling welke dijkverlegging genoemd wordt, waarbij grote gezonde bedrijven gewoon door de dictatuur letterlijk verzopen worden.

 • no-profile-image

  Leen

  Niet zeuren, hobby's mogen (gemeenschaps-) geld kosten.

 • no-profile-image

  hans

  Herkauwer ik zie liever mooie mais perselen dan die onkruid bende als distels ,brandnetels pitrussen en dergelijke. Gegroet hans sud-fryslan

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nee maar Teun, kun jij ook al niet lezen en nadenken tegelijk? Ik moet helemaal niks met die buitendijkse rotmeuk vol schotse koeien, poolse paarden en hollands onkruid. Vroeger waren daar mooie weiden en hooilanden boordevol grutto's, kieviten, patrijzen en leeuweriken. Die mais moet trouwens helemaal niet buitendijks groeien, krotenkoter die je bent. Mais moet veel stront hebben (daarom wordt het ook zo veel verbouwd) en dat hoort niet in een riviersysteem uitgereden te worden.

 • no-profile-image

  a hamstra

  nou, vooral met het stijgen de water , door de klimaats verandering,
  is dit goed investeren .
  die linkse milieu idioten, zijn nog zo gek niet.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Koeienboer, het is allebei weggegooid geld. Eerst moest zo nodig de hele ijssel 'in steen gezet' worden om de afslag tegen te gaan. Dat kostte tientallen miljoenen aan belastinggeld. Wat denk je dat het gaat kosten om die troep nou weer weg te gaan graven? En dat alleen maar voor planten die momenteel ook overal langs de rivieren al groeien: distels en brandnetels! Ze moeten met hun poten van die rivieren afblijven en alles op alles zetten om te zorgen dat buitendijkse boerderijen en bewoningskernen droge voeten houden. Droog houden is immers de kerntaak van de natte waterstaat!

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Leen, volgens mij jij een onvervalste Redneck.... Een rechts leeghoofd dus.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Tuurlijk Herkauwer ben jij hier ook weer tegen.Nou ik fiets maar al te graag langs Hurwenen en Gameren. Jij ziet dan wel die halfslachtige uiterwaarden liever maar anderen niet. Er zijn ook nog hele stukken met mais.Genieten hoor.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hamstra, de idioten die de natuurontwikkeling langs de rivieren hebben doorgevoerd zijn niet zomaar gek, maar volkomen krankzinnig. Dank zij hen zijn de weidevogels uitgestorven in de uiterwaarden, komen er steeds meer broedganzen en tieren brandnetel, distels, boterbloemen, klissen, jacobskruiskruid en meer van die voor vee onvreetbare rotzooi welig. Nou ja: LNV verdwijnt straks en alle genoemde slippendragers gaan dan mee in de brandhoutversnipperaar. Dat maakt pas ruimte voor de rivieren!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.