Home

Achtergrond 345 x bekeken 7 reacties

Breekpunt

Noemde het CDA kort voor de Kamerverkiezingen het opdoeken van LNV als apart ministerie nog onbestaanbaar, inmiddels valt dit voor de christen-democraten te bespreken.

Daarmee lijkt het einde van het landbouwministerie nu wel heel dichtbij. Ook de VVD en PVV zijn immers vóór.

Liever een goed beleid binnen een groter ministerie dan slecht beleid door een afzonderlijk LNV, verdedigt Kamerlid Joop Atsma. Dat argument bezit enige logische charme, maar daarmee serveert Atsma wel gelijk de huidige minister, zijn partijgenoot Gerda Verburg, af. Er blijft overigens mogelijk wel een staatssecretaris voor landbouw.

Het CDA onderschat het belang van een eigen ministerie voor de agrarische sector. Binnen een groter geheel moeten de belangen van de landbouw worden afgewogen tegen andere zaken. Belangrijker nog is dat staatssecretarissen niet aanzitten bij de Ministerraad. De landbouw is dan niet direct vertegenwoordigd op een plek waar de beslissingen vallen.

In een periode waarin belangrijke besluiten voor de agrosector worden genomen is dat niet verstandig. Dat bij het sluiten van coalities concessies moeten worden gedaan, is duidelijk; het is een spel van geven en nemen. Maar het CDA geeft dit punt wel heel snel weg.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Je hebt gelijk Boesje.
  Maar ik denk dat dit artikel een waarschuwing is richting het CDA.
  En dan is het goed dat de feiten nog eens weer worden genoemd.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  De landbouw wordt al heel lang door niemand meer vertegenwoordigd. We hebben van LNV meer last dan gemak.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Piet, dank voor je vragen, ik kan natuurlijk niet altijd uitleg en advies geven aan de CDA, ik weet dat de CDA veel waarde hecht aan mijn mening en dank dat je al mijn reacties doorstuurt naar alle CDA leden, zodat de CDA dan iets leert en hopelijk iets wijzer uit de bus komt. Maar ik zal het uitleggen en een uitzondering maken (ik zou een adviesbureau moeten beginnen eigenlijk). Een hij of een zij is vaak symbolisch van mannelijke en vrouwelijke aspecten. Iedereen heeft beide in zich. Het mannelijke is rationeel en vaak te logisch in denken, een macho manager als vb die niet door heeft wat ie zou moeten managen, maar graag wil horen dat ie zeer goed is en gewild in de groep ligt, aanzien heeft, prestaties, geld, kwaliteit, snel en niet denken over gevolgen etc etc.
  Hij zal een oorlog voeren omdat iemand zegt, je haar zit niet goed, dan van slag raakt, leger inzet, drama van maakt, en verliest omdat de aanvoer naar zijn troepen niet geregeld was. Hij zal belasting verhogen om meer juwelen en diamanten te willen hebben voor pracht en praal en zal zijn volk als slaaf maken omdat te bereiken.
  Het vrouwelijk koestert meer, heeft meer wijsheid en ziet gevolgen van keuzes, gevoeliger, zal een oorlog altijd winnen door inzicht, en zal geliefd zijn bij haar volk en goed voor haar land/mensen zorgen. De CDA noem ik zeer tot zeer ernstig mannelijk op dit moment, geen identiteit, van slag en geen overzicht. Dus een partij in een ongelofelijke grote crisis, en of men nu gaat regeren of niet het zal gevolgen hebben voor de CDA. En dat is toch iets nieuws voor de CDA, dat al pijn voelt bij elke milimeter aan verandering van posities, en speciaal machtposities.
  Dus ik kijk wijs toe.

 • no-profile-image

  Boesje

  Ik vind dat deze krant of de auteur van dit artikel zijn bron moet weergeven. Volgens mij is dit speculatief.

 • no-profile-image

  Piet

  Als het LNV toch verdwijnt, dan liever onder de VVD dan onder een links kabinet. Maar ik verwacht niet dat LNV verdwijnt. Dat is nl een belangrijk punt voor de CDA en een bijzaak voor de VVD. Overigens heeft CDA het nooit een breekpunt genoemd, maar ik zou verbaasd zijn als het ministerie verdwijnt. Ik ben wel benieuwd waarom Patrick spreekt over 'zijn' ipv 'haar'? Dat is wel correct, maar vervolgens schrijf je over 'de' cda. Nu staat de a in cda voor (het) appèl en niet voor (de) appel. Die laatste is dan wel weer mannelijk. Ik ben ook blij om de laatste zin van Patrick. Blijkbaar acht je de CDA nog wel tot waarheid spreken in staat.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Het cda geeft hiermee (weer) aan dat ze af wil van landbouw en natuur en milieu, daarmee een slecht bestuurder te willen zijn. Geen wonder dat het cda zoveel stemmen, dus zetels, kwijt is geraakt.

 • no-profile-image

  Patrick

  Of LNV weg moet of moet blijven laat ik in het midden. CDA zijn breekpunten (let op ik schrijf geen haar), is lachwekkend. Een CDA laat zich weer in de kijker spelen door puppet Astma. Super belangen behartiger als het om visie gaat, not.....
  Als de pastoor zegt verlink je buren, want ze zijn niet gelovig, dan ben ik bang dat 75% dat gaat doen. Enige Breekpunt bij de cda zou zijn dat ze beloven, ik zal nooit de waarheid spreken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.