Home

Achtergrond 18 reacties

Brazilië wil schuld boeren voor fors deel saneren

De Braziliaanse regering wil boeren helpen opgebouwde schulden voor een fors deel te saneren.

De regering wil investeringsleningen bij private en publieke partijen onderbrengen in een agentschap van het ministerie van Financiën, die periodiek onderhandelt over aanpassing van voorwaarden.

Voor boeren moet de maatregel ertoe leiden dat in een minder gunstig lopende economie ook het afbetalingsschema hierop direct kan worden aangepast. In ruil voor medewerking zou de staat voor een deel onderpand verlenen. Ook wil de regering kleinschalig opererende boeren voor een fors deel schuldenvrij maken zodat ze kunnen groeien.

Hoewel de schuldposities niet transparant zijn, betreft de voorgestelde regeling volgens de Amerikaanse landbouwattaché vermoedelijk schulden met een totale waarde van tussen de 25 en 35 miljard reais (11 en 15,3 miljard euro). In totaal hebben banken bijna het drievoudige aan leningen uitstaan bij boeren.

Wanneer boeren de schuld in één keer afbetalen krijgen zij van het ministerie van Financiën een "korting" van 38 tot 70 procent, afhankelijk van het bedrag. Hoe lager het bedrag, des te groter de korting. Boeren kunnen ook een ander, gunstiger, aflossingsschema krijgen via het ministerie van Financiën.

Een groot deel van de schulden is opgebouwd bij lokale plattelandsbanken van de overheid. Jaarlijks gaan vanuit de overheid volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling enkele tientallen miljarden euro’s naar boerengezinnen. De progressieve regering staat het agrariërs in de praktijk sinds de jaren '90 toe dat schulden niet of tegen herziene voorwaarden worden terugbetaald.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Erwin

  Hoor ik daar een lama schijten?

 • no-profile-image

  Hans

  Han, het probleem was/is niet zozeer de inflatie correctie op de real, maar de DSB mentaliteit van de banken. Tegenwoordig met een keiharde real is het precies andersom, Deflatie. Als je akkerbouw-commodity's hebt en vlees voor zowel export als binnenlandse markt, dan ga je altijd wel met de inflatie mee. Probleem is gewoon de "DSB" manier van rekenen van de banken, waarbij als het om landbouwkredieten gaat, je daar tegenin gaat, in groepsverband dmv de cooperatie. Mijn lening was voor een woonhuis, niet voor de boerderij. Voor de rest zou het niet logisch zijn als een land het goed doet op landbouw gebied om het dan nog extra te gaan ondersteunen, daar maak je de boel alleen maar mee kapot. Kunnen ze in de EU over meepraten.

 • no-profile-image

  exact

  Hans, als je overheidssteun afzet tegen overheidseisen die geld kosten, dan kun je in Europa netto bepaald niet over overheidssteun spreken. De productiviteit is noodgedwongen toegenomen en daar zijn de grenzen nu wel van bereikt. Vandaar dat we het nu moeilijk krijgen, want de kosten blijven gewoon verder oplopen.

 • no-profile-image

  zalm

  Begin een BANK .KASSA!

 • no-profile-image

  down under

  Het is stil aan de overkant, het is stil aan de overkant. Wordt er dan gezongen. Hans, Brasil wat is jouw reactie hierop?

 • no-profile-image

  Help subsidies

  Nou Hans Brasil, je had beter niks kunnen zeggen dan onderstaande. Wie geschoren wordt moet stil zitten.

 • no-profile-image

  Leen

  Lijkt de DSB wel!

 • no-profile-image

  Hans

  Als je het rechtzetten van bureaucratische rompslomp wilt scharen onder overheidssteun, en wilt zien als een ongeoorloofde actie tov de WTO, dan ga je in Rusland nog veel beleven Han. Wil je in brasil goedkoop geld, dan alleen als kleine boer in arme gebieden. Voor de rest is de rente in Brasil één van de hoogste ter wereld Maar wat let je? als je samen met de amerikanen denkt een ongeoorloofde Brasiliaanse boeren steun te hebben ontdekt, die aan te vechten is bij de WTO.

 • no-profile-image

  Han

  Hans. Ik heb alleen gezegd dat je als ondernemer wist wat je tekende toen je de lening afsloot. dat een regeling om inflatie te corrigeren een openend afspraak is wist je ook. In Rusland weet ik dat d erente tussen 18 - 25 % ligr maar er is geen inflatie correctie beding in de contracten. Boeren krijgen in speciale omstandigheden en speciale condities een rente van NUL % maar met zeer korte looptijd voor machines, gebouwen etc. Na opname direct gen\bruiken anders hoge rente betalen. Dus niks geld wegzetten voor inputs nodig tot aan de oogst. Hans als wij de truk gaan uithalen die jullie nu doen zou je ook achter je oor krabben. Begrijp me goed ik gun je best deze >meevaller<. Maar schelt dan niet steeds op onze afgesproekn prijscorrectie uit de Mc Sharry periode. Ik weet van dichtbij hoe rap jullie inflatie ging enkele jaren geleden, Mijn zoon woon toen in Zuid Brazilie en ondervond dit aan den lijve.

 • no-profile-image

  Han

  Lees ik het goed, wordt hier de boer gesteund? kan Brazilie op deze wijze de concurentie slag om de wereldconsument >winnen

 • no-profile-image

  Han

  Hans. Ik ben het met je eens w.b. de DSM mentaliteit van de banken all over the world. Ik lees net dat de Chinezne ook een bank crisis vrezen, omdat er te veel geld is uitgellend t.o..v het bancaire vermogen. Hoe zo wereld economie trekt aan dankzij China. Zij blijken net als wij de vooruitgang te hebben betaald met geleend geld, dat niet eens is gedekt in bank termen.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Het moet dan toch gezegd worden, met de rente zitten we in NL goed. Ik betaal over enkele miljoenen 1,5%, gebaseerd op Euribor + 0.7%. Weliswaar een transactie van 2,5 jaar terug, maar toch.

 • no-profile-image

  Hans

  Ik leerde op de landbouwschool dat kosten bestaan uit "natuur, arbeid en kapitaal" In NL/EU is natuur en arbeid duur, maar is kapitaal goedkoop. In Brasil is natuur en arbeid goedkoop en is kapitaal duur. Omdat in de EU natuur en arbeid duur zijn, zie je dat boeren heel veel kapitaal gebruiken (intensief, hightech, super geautomatiseerd) om die dure kosten van natuur en arbeid te compenseren, wat hen heel erg afhankelijk maakt van de bank. In Brasil werken de boeren juist extensief, met veel grond, relatief veel personeel, om maar zo min mogelijk duur kapitaal te gebruiken, ze groeien liever wat langzamer, maar wel met eigen geld, om maar niet van de bank afhankelijk te zijn. En als je een paar keer met de Braziliaanse bank met "DSB" mentaliteit te maken hebt gehad, leer je het vanzelf wel af

 • no-profile-image

  Hans

  "Wie geschoren wordt, heeft tenminste nog haar" De auteur Jan Cees Bron, heeft zijn informatie ook maar van de hypocriete Amerikaanse landbouwattaché

 • no-profile-image

  Hans

  Ik bouwde mijn huis, en sloot en lening af bij de caixa economica. looptijd 180 mnd rente 12%jaar, +3 maandelijkse inflatie correctie. uitgevoerd via het franse systeem, wat inhoud dat van te voren alle rente betalingen en alle aflossingen berekend en opgeteld worden en dan door 180 gedeeld zodat je iedere maand een vast bedrag betaald waarbij iedere 3 maand een inflatie correctie wordt bepaald en toegepast. De adder onder het gras was dat de bank altijd eerst de inflatiecorrectie berekende en dan pas de aflossingen aftrok om het saldo te berekenen. Het gevolg was dat ik netjes iedere maand betaalde maar mijn debetsaldo steeds hoger werd. Ik betaalde mijn huis en was er nog één schuldig. Via en advocaat zijn we in beroep gegaan en zijn vanaf dat moment alle betalingen bij de rechtbank gedepositeerd om niet van wanbetaling te kunnen worden beschuldigd, wat mij ook problemen met mijn oogstkredieten zou geven. Uiteindelijk, na 6 jaar, heb ik mijn gelijk gekregen en is de zaak opgelost. Dit is een heel klein voorbeeldje hoe Brasil bureaucratisch in elkaar zit. Banken doen dit allemaal ook met de door de regering verplichte oogstkredieten. De meeste en dan vooral kleinere familiebedrijven hebben allemaal zulk soort problemen, ze zijn geld "schuldig"wat ze nooit geleend hebben. Daarom regelingen met kortingen want men ziet door de bomen het bos niet meer. Met subsidie heeft dit niets te maken, uit die droom kun je wel wakker worden. Er zijn wel verschillende programma's (micro kredieten) om de kleine boeren op het platteland te houden, zodat ze niet naar de grote stad trekken en verpaupering te voorkomen

 • no-profile-image

  Han

  Hans. Hoe je het ook wendt of keert, de inflatie correctie was bij het aangaan van delening bekend, alleen de hoogte was >onbekend<. Dat de rente zo hoog was / is, komt door de verwachte inflatie. Dat jullie je hebben laten naaien door de banken met hulp van de overheid, is eén van de ondernemers risico's. Het saneren van de extreem opgelopen schulden is prachtig en misschien wel >netjes< van de regering, maar komt bij ons over als overheids steun en dus een ongeoorloofde actie als we de WTO afspraken overzien. Je argument van een onbetrouwbare dienaar van de USA is geen zakelijk argument, maar een dooddoener.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Het maakt tegenwoordig niet zoveel meer uit in welk land je boer bent. De regering van welk land dan ook probeert steeds de bedrijfvoering van haar boeren met een zo hoog mogelijke kostprijs op te zadelen. De ene regering doet het met belasting en heffingen ,de andere met rente op leningen en weer een andere doet het met inflatie en dergelijke meer. Hoe je het wendt of keert, iedere keer zijn dat maatregelen die de kostprijs op de boerenbedrijven beïnvloeden. Voor het gezinsinkomen van een boerenbedrijf gaat het toch om het verschil tussen opbrengstprijs en kostprijs. Echter iedere verandering in opbrengstprijs zal ogenblikkelijk weer door een overheidsmaatregel worden gevolgd die de kostprijs weer dichtbij de opbrengstprijs-af-boerderij zal brengen. De opbrengstprijs is dan niet zo belangrijk meer. Het is immers ook de kostprijs die het inkomen van een boer beïnvloed. En met behulp van de mei- of andere landbouwtellingen is een regering in staat om, qua inkomen via de kostprijs, de boeren altijd een stap voor te blijven. Concurrentie speelt dan ook geen rol meer. Alleen met geluk kun je buiten de overheidsmaatregelen een beter inkomen halen.

 • no-profile-image

  janzondervrees

  Die Hans Brazil heeft heel veel boter op zijn hoofd. En maar schelden op de Europese boeren omdat er een beetje Europese suiker op de wereldmarkt werd verkocht, dit voorjaar.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.