Home

Achtergrond

Branden Portugal woeden voort

Portugese brandweerlieden zijn nog druk in de weer met de bestrijding van zo’n vijftig bosbranden in het midden en noorden van het land.

In totaal zijn zo’n 1.500 brandweerlieden ingezet, bericht de BBC. Ongeveer 18.000 hectare bos en struikgewas is getroffen. In sommige gebieden waren temperaturen van 40 graden Celsius gemeten.

Het enige nationale park van Portugal, Peneda-Genes in het noordwesten van het land, is een van de gebieden die door het vuur wordt bedreigd. Eerder deze maand registreerden de autoriteiten duizend nieuwe branden in één enkel weekend, het hoogste aantal van dit jaar. De bluswerkzaamheden worden gehinderd door sterke wind.

Een brandweervrouw kwam om toen ze werd ingesloten door het vuur in de noordwestelijke regio Gondomar. Een brandweerman verloor het leven toen hij met zijn voertuig in een ravijn stortte in het bergachtige gebied Sao Pedro do Sul.

Spanje en Frankrijk

Portugal en Spanje kampen met de ergste droogte sinds 1945. In Spanje doen de grootste problemen zich voor in de noordwestelijke regio Galicië, ten noorden van Portugal. De brandweer in Galicië bestrijdt bijna veertig branden, waarvan de autoriteiten er acht als ernstig beschouwen, aldus radiozender Cadena SER.

In Frankrijk rukten dinsdag ongeveer zevenhonderd brandweerlieden uit om een brand te blussen in het zuidwestelijke deel van het land. In dit grensgebied met Spanje in de Pyreneeën is al 1.600 hectare bos verloren gegaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.