Home

Achtergrond 201 x bekeken

Boskalis verwacht 10 tot 15 procent meer winst

Baggeraar Boskalis verwacht dit jaar, op basis van een uitstekende eerste zes maanden, af te sluiten met 10 tot 15 procent meer winst dan in 2009.

De winstgroei zal onder meer te danken zijn aan de overname van Smit Internationale en het goedgevulde orderboek. Dat heeft Boskalis donderdag bekendgemaakt.

De nettowinst van het concern bedroeg in de eerste helft van dit jaar 123,9 miljoen euro. Smit Internationale, dat in het tweede kwartaal werd overgenomen, droeg daar 9,5 miljoen euro aan bij. In de eerste helft van 2009 bleef onder de streep 102,7 miljoen euro over.

De omzet steeg van 989 miljoen euro naar 1,135 miljard euro. Exclusief de inbreng van Smit bedroeg de omzet 975 miljoen euro. De resultaten zijn beter dan de gemiddelde verwachtingen van analisten.

Boskalis profiteerde in de eerste helft van het jaar van een goed en breed gevulde orderportefeuille, aldus bestuursvoorzitter Peter Berdowski. ,,Dit resulteerde in een sterke bezetting van het materieel en goede marges.'' De grootste schepen, de zogeheten hoppers, waren op jaarbasis 45 weken onder de pannen evenals vorig jaar. Bij de cutters daalde de bezetting van 34 weken naar 28 weken als gevolg van onderhoud aan een van de grotere schepen.

De baggeractiviteiten presteerden ,,bijzonder sterk'', aldus de topman. Voor de korte termijn verwacht Boskalis echter geen ,,herstel over de volle breedte'' in de segmenten baggeren en maritieme infrastructuur. De vooruitzichten zijn sinds begin 2009 aanzienlijk minder zeker door de gedaalde olieprijs, onzekerheid bij de vraag naar grondstoffen en een haperend herstel van de wereldeconomie, aldus het bedrijf.

,,Die omstandigheden zorgen ervoor dat klanten kritisch en terughoudend zijn bij het initiëren van nieuwe projecten.'' Als gevolg hiervan daalt het volume aan werk in de markt en staan de marges onder druk.''

De vraag naar havensleep- en terminaldiensten ontwikkelen zich wel positief. Vrachtvolumes herstellen zich na de terugval van 2009 en het begin van productie in nieuwe olie- en gasvelden levert nieuwe contracten op. Het bedrijf heeft voorlopig nog voldoende werk voorhanden. Eind juni stond er voor 3,3 miljard euro aan klussen in de boeken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.