Home

Achtergrond 362 x bekeken 4 reacties

Boerderijverkoop brengt 75 miljoen euro op

Op 2.300 boerenbedrijven werden vorig jaar rechtstreeks producten verkocht aan detailhandel, horeca of consument.

De afzet van die boerderijwinkels bedroeg in 2009 rond de 75 miljoen euro, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat betekent dat bijna drie op de honderd boerenbedrijven landbouwproducten verkoopt langs de weg, in een boerderijwinkel, via internet of bezorging. Dat is een kleine toename ten opzichte van 2008.

De meeste boerderijwinkels zijn gevestigd op akkerbouw- of melkveebedrijven: elk 400 bedrijven. Verder werden er vanaf 331 tuinbouwbedrijven en 297 fruit- en boomkwekerijen landbouwproducten verkocht. Op 937 agrarische bedrijven is het runnen van een boerderijwinkel de enige verbredingsactiviteit. Op 1.315 bedrijven wordt productenverkoop gecombineerd met gemiddeld 2,8 andere verbredingsactiviteiten. Boerderijverkoop wordt het vaakst gecombineerd met het verwerken van landbouwproducten (538 bedrijven), agrotoerisme (493 bedrijven) en natuur- en landschapsbeheer (459 bedrijven).

De boerenbedrijven die productverkoop combineren met andere verbredingsactiviteiten halen relatief meer opbrengst dan bedrijven die alleen producten verkopen. Wel is het zo dat de verbredingsopbrengsten van een agrarisch bedrijf met meer neventakken een groter aandeel hebben in de totale winst van zo’n bedrijf.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ronny

  Je moet kijken naar wat moet je investeren om hier in mee te kunnen doen. Er zijn er veel die wel wat verkopen maar bij lange na niet 30.000 per jaar ophalen hiermee. Omdat dit te klein is. Anderen die meer investeren en het proffesioneler oppakken nemen ook een groter deel mee.


  Je moet het afzetten zoals alles tegen de kosten, maar het is wel een manier om beter rond te komen.

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van gait

  Gemiddeld toch ruim € 30000,-.
  Daar kan ik niet enthousiast van worden.

 • no-profile-image

  johnny

  Vermeldt liever de netto opbrengsten
  dan weet je of het de moeite waard is,
  of alleen een leuke neven hobby.

 • no-profile-image

  nou

  Omzet van bruto € 30.000,- aan verdiensten is toch wel aardig. Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd. Bovendien Jan met de Pet moet hier ook vaak een jaar voor werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.