Home

Achtergrond 15 reacties

'Boer steeds meer achter bureau'

Jonge boeren moeten steeds meer administratieve taken verrichten.

Dat gaat ten koste van het werk buiten op het land. Besteedde een boer begin jaren 90 nog circa 80 procent van zijn tijd aan het verzorgen van vee en gewas, tegenwoordig is dat nog maar iets meer dan 60 procent.

Dat blijkt uit een landelijke telling van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), de organisatie die opkomt voor de belangen van jonge boeren. Het NAJK noemt de strenge mestwetgeving als een van de 'boosdoeners'. Daarnaast zijn jonge boeren veel tijd kwijt aan de meitelling. Daar kwam dit jaar de herziening van de perceelsregistratie bovenop.

Het NAJK roept het nieuwe kabinet op te stimuleren dat er jonge boeren blijven. Er zijn steeds minder jongeren die een bedrijf over willen nemen, mede door een onterecht negatief imago van vooral de veehouderij, aldus het NAJK.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  exact

  Eigenlijk is heel dat gedoe met die perceelsadministratie toch een gedoe van jewelste. Iedereen die grond verwerft, wanneer of waar ook in NL, krijgt toch het kadaster op bezoek. Feillozer kan het niet geregistreerd staan. Grond die je koopt mag je dan toch ook gewoon aanwenden voor productie, dan wel steun? Of het kadaster is overbodig geworden, of we zouden er gebruik van moeten maken.

 • no-profile-image

  Jan

  Dit is ook één van de belangrijke veroorzakers van schaalvergroting. Een Van der Ploeg kan gewoon wat lullen, maar hoeft binnen WUR niet de administratie te doen, niet het buitenterrein op te ruimen, geen logboeken van mest en energie bij te houden en o ja, ook geen dieren te verzorgen.

 • no-profile-image

  piet

  Wie schijft die blijft en maar over lasten verlichting hebben.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Ik lees net van achter mijn bureau dat we steeds meer achter het bureau zitten.

 • no-profile-image

  anti

  Jij moet al lang in Siberie zitten. Luie bliksem.

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Daar is Gijs het niet mee eens.De spotvogel komt regelmatig langs voor de laatste nieuwtjes.... of we goed broedsel hebben en zo...

 • no-profile-image

  patrijs

  Hard werken op de boerdeij is er ook niet meer bij,met een trekker voer voor de koeien schuiven is goed te doen,dus dan heb je tijd genoeg om op internet te klagen hoe zwaar en niets verdienend het werk op,de boerderij is

 • no-profile-image

  jan

  hoe meer administratieve rompslomp,hoe minder tijd en aandacht voor de dieren,kijk maar naar de perceelsregistratie,hoeveel gezeur dat weer oplevert ,dit is weer extra macht voor de ambtenaren !! De ambtenaren zijn baas ,Verburg heeft de grip op het ministerie verloren

 • no-profile-image

  brabant

  Natuurlijk zit de boer achter zijn bureau op z'n luie gat. De polen, bulgaren doen het echte vuile werk in de ammoniaklucht.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Heeft Verburg ooit wel grip op dit ministerie gehad Jan?

 • no-profile-image

  gekke henkie

  niet alleen jonge boeren,ook ouwe helaas

 • no-profile-image

  gerrie

  Daarom zie je steeds meer verloederen, met name bij grond van de overheid die zich te duur voelt om land te onderhouden en rotzooi op te ruimen. Dat zijn dan medelanders. Schurken zijn het

 • no-profile-image

  anti

  Spotvogels komen nooit achter hun bureau vandaan.

 • no-profile-image

  gert

  Boeren worden systematisch gefrusteerd door de toenemende bureaucratie,dit is ook niet goed voor het dierenwelzijn dat de boeren steeds meer bezig zijn met administratie,en dan heeft de overheid weer de mond vol van dierenwelzijn .

 • no-profile-image

  .

  @Patrijs. En dan te bedenken dat er zelfs mensen zich druk kunnen maken over de drukte van een ander. Dan heb je zeker totaal geen werk;)

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.