Home

Achtergrond

Bioparken kans voor krimpregio

De ontwikkeling van glastuinbouwgebieden en bioparken waar duurzame energie wordt geproduceerd, kan de effecten van bevolkingsdaling in krimpregio’s tegengaan.

Dat blijkt uit een rapport dat minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) vandaag heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. In het rapport Ondernemend met krimp worden dertien succesvolle initiatieven beschreven die de bedrijvigheid in krimpgebieden behouden of versterken.

Biopark Terneuzen is één van die initiatieven. Hierin zijn een groot aantal bedrijven samengebracht die elkaars bijproducten en reststoffen op een duurzaam hergebruiken. Zo worden koolstofdioxide en restwarmte van de kunstmestfabriek gebruikt om glastuinbouwkassen van energie en CO2 te voorzien.

Eveneens in Zeeland – waar de gevolgen van bevolkingsdaling net als in Limburg en Groningen al goed voelbaar zijn – worden mensen opgeleid voor een baan in de glastuinbouw. Naar verwachting levert het nieuwe tuinbouwgebied, dat onderdeel is van Biopark Terneuzen, op termijn 1.500 banen op.

Deze initiatieven zorgen voor meer bedrijvigheid in de regio, groeiende werkgelegenheid, nieuwe investeringen en binden partijen aan het gebied en gaan op die manier krimp tegen. Met het rapport kunnen andere krimpregio’s hun voordoel doen en krimp tegengaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.