Home

Achtergrond

Bijna helft hulpgelden Pakistan binnen

Internationale donoren hebben inmiddels bijna de helft van de door de Verenigde Naties gevraagde hulpgelden voor het door overstromingen getroffen Pakistan beschikbaar gesteld.

Dat meldde een woordvoerder van de VN woensdag.

De volkerenorganisatie stelde een week geleden dat minstens 350 miljoen euro nodig is voor noodhulp aan Pakistan in de eerste drie maanden. Circa veertien miljoen inwoners van het Zuid-Aziatische land zijn in meer of mindere mate getroffen door overstromingen en aardverschuivingen.

De VN-zegsman stelde dat er sprake was van ,,een verbetering bij de financiering'' van noodhulp door de internationale gemeenschap, die de volle omvang van de ramp inmiddels onder ogen zou zien. ,,Maar de uitdagingen zijn absoluut enorm en de overstromingen zijn nog niet voorbij.''

De situatie in de zwaarst getroffen gebieden is nog altijd desastreus. Circa 1600 mensen zouden tot nog toe om het leven zijn gekomen. Honderdduizenden ontheemden moeten het nog altijd stellen zonder tijdelijk dak boven het hoofd, zoals bijvoorbeeld een tentzeil. Hulpverleners hebben grote moeite om de slachtoffers van de ramp te bereiken, aangezien uitgestrekte gebieden nog altijd onder water staan. Daarnaast zijn wegen, bruggen en spoorlijnen weggespoeld en duizenden woningen verwoest.

Hulporganisaties en de VN waarschuwen al dagen voor de vrijwel onvermijdelijke uitbraak van besmettelijke ziekten. Alleen al circa 3,5 miljoen Pakistaanse kinderen dreigen hierdoor getroffen te worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.