Home

Achtergrond 182 x bekeken 4 reacties

Bezinning op graanbeleid

De graanmarkt is hectisch. Oogstprognoses worden voortdurend verlaagd. De graanprijzen hebben het hoogste niveau bereikt in twee jaar.

Het roept associaties op met seizoen 2007/2008. Toen stegen de graanprijzen ook, waardoor voedsel duurder werd. Het leidde tot voedselrellen in veel landen. Telers dromen over een graantekort met de daarbijhorende hoge prijzen. Maar voor politici is het een nachtmerrie. Onrust onder de bevolking en economische teruggang vanwege duur voedsel is het laatste wat ze willen.

Daarom is het onbegrijpelijk dat de EU het interventiesysteem voor graan vrijwel heeft afgebouwd. Sinds 1 juli koopt Brussel geen gerst en nog maar mondjesmaat tarwe. Daarmee heeft Brussel niet alleen een marktinstrument voor de akkerbouw overboord gezet. Er worden ook minder voorraden gevormd waardoor Brussel bij schaarste nauwelijks een instrument heeft om de graanprijs te beïnvloeden.

Daarom wordt het hoog tijd dat Brussel het LTO-plan omarmt om de hoeveelheid graan die verplicht tot bio-ethanol wordt verwerkt te laten meeschommelen met de beschikbaarheid van graan. Graan is een té essentieel voedingsgewas om helemaal over te laten aan de grillen van de vrije markt. Dat heeft seizoen 2007/2008 laten zien. Het ziet ernaar uit dat dit graanseizoen dat nog eens gaat onderstrepen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Maak 't

  Het komt er op neer dat we wel de nadelen mogen hebben, maar niet de voordelen.

 • no-profile-image

  niet zelfvoorzienend veehouder

  Volgens mij moest er volgens de wereldmarktprijs geproduceerd worden.
  lto omarmde globalisering.

 • no-profile-image

  Bertus

  Vrije markt is nu eenmaal het nieuwe geloof.

 • no-profile-image

  exact

  Zo gauw een geliberaliseerd beleid dreigt te leiden naar schaarste en een hoger prijspeil zou er herbezinning moeten plaatsvinden? Zoveel verwende verwaandheid verdient eigenlijk wel eens een aantal jaren vrije markt met schaarste! Dat een ieder maar eens bewust is dat voedselproductie hier en overal belangrijk is en dat er weer een beetje waardering mag komen. Vooral vertaald in fatsoenlijke inkomens. Structureel.

Of registreer je om te kunnen reageren.