Home

Achtergrond

Bewijs voor aanslag op Japanse tanker

Experts uit de Verenigde Arabische Emiraten (VEA) hebben bewijs gevonden dat er een terreuraanslag is gepleegd op een 333 meter lange Japanse olietanker in de Straat van Hormuz tussen Iran en Oman.

De experts hebben sporen van zelfgemaakte explosieven gevonden. Dat berichtte het staatspersbureau van de VEA vandaag. De tanker is volgens de onderzoekers vermoedelijk aangevaren door een boot die mogelijk met zelfgemaakte explosieven geladen was.

Een groepering die zich Abdullah Azzambrigades noemt, had op het internet de verantwoordelijkheid opgeëist voor een zelfmoordaanslag op een Japanse olietanker. De groep jihadisten zou banden hebben met het netwerk van terroristen van al-Qaeda, dat in het verleden dreigde schepen in de Straat van Hormuz aan te vallen.

Op de bewuste tanker M. Star van de Japanse onderneming Mitsui OSK Lines werd vorige week woensdag een lichtflits en een ontploffing bemerkt, toen het schip met 270.000 ton ruwe olie door de Straat van Hormuz voer. De 31-koppige bemanning kon echter de oorzaak niet achterhalen. De schade aan het schip bleek uiterst beperkt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.