Home

Achtergrond 308 x bekeken 2 reacties

Beslis-systemen verlagen kosten phytophthoramiddel

De aardappeltelers hebben dit seizoen tot 140 euro per hectare kunnen besparen op phytophthora-middelen bij het gebruik van een beslissingsondersteunend systeem (BOS).

Door het zomerse weer kon tot half juli het aantal bespuitingen beperkt blijven en de dosering worden verlaagd, meldt het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) op de site van Kennisakker. Het PPO test drie systemen. Dat zijn de BOS-systemen Prophy en Plant-Plus. Daarnaast zijn wekelijkse spuitschema’s getest met verlaagde doseringen. Het PPO test ook een nieuw phytophthora-model van WUR. Daarbij wordt gekeken naar de lengte van de kritieke periode en de hoeveelheid sporen die vrij komen.

Op de proefvelden is tot half juli geen phytophthora gezien. Op het proefbedrijf in Vredepeel is met het WUR-model in een resistent aardappelras tot half juli een besparing op phytophthora-middelen gerealiseerd van 141 euro per hectare in vergelijking met een wekelijks vast spuitschema met de volle dosering. Bij een gevoelig ras bedroeg de besparing op middelen 94 euro. Met Prophy is 84 euro per hectare minder uitgegeven bij beide rassen. Bij het wekelijkse spuitschema met verlaagde dosering is 10 euro bespaard.

Op het proefveld in Westmaas bespaarde het WUR-model bij het resistente ras 129 euro. Bij het gevoelige ras was de besparing het grootst bij Plant-Plus, namelijk 106 euro per hectare. Ook in Munnekezijl is de besparing door het WUR-model het grootst bij het resistente ras, namelijk 144 euro per hectare. Bij het gevoelige ras is 101 euro bespaard met het WUR-model.Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Anti

    Veel buurmannen heb jij zeg!

  • no-profile-image

    janzondervrees

    Mijn buurman doet het met boerenwijsheid. 3 keer gespoten in de uien dit seizoen, en er zit nog geen spatje meeldauw op.

Of registreer je om te kunnen reageren.