Home

Achtergrond 167 x bekeken

Beschermde pad krijgt eigen stek

De aanpak van de provincie Flevoland om vertraging in de bouw te voorkomen vanwege de aanwezigheid van de beschermde rugstreeppad, is succesvol.

Het plan werkt zo goed dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een landelijke aanpak overweegt. Dat zei een woordvoerder van de provincie donderdag.

De rugstreeppad is een beschermde en zeldzame diersoort, maar in de Noordoostpolder stikt het ervan en duiken ze continu op bij bouwterreinen. Het losse zand dat bij werkzaamheden wordt gestort en de vele waterpoelen vormen de ideale leefomgeving voor het beestje.

Het gevolg is dat er regelmatig niet kan worden gebouwd, tot grote ergernis van bewoners en ondernemers. Om dit probleem op te lossen, introduceerde de provincie het zogeheten rugstreeppaddenmanagementplan. Bouwbedrijven en particulieren zijn verplicht naast of in de nabijheid van het bouwterrein een stuk grond aan te leggen waar de padden naar kunnen uitwijken. Door het creëren van zo'n alternatief leefgebied worden de bouwwerkzaamheden niet gehinderd en kan de pad ongestoord verder leven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.