Home

Achtergrond 3 reacties

Belgische witlof brengt meer op dan Nederlandse

Belgische witlof wordt voor hogere prijzen verkocht dan Nederlandse.

Dat blijkt uit het marktbeeld witlof van het Productschap Tuinbouw. Op de Duitse groothandelsmarkten varieert het prijsverschil per kilo tussen enkele centen en tientallen centen. Voor telersprijzen lijkt het prijsverschil groter.

De halfjaarcijfers van REO veiling laten een prijsstijging van 25 cent zien voor witlof ten opzichte van 2009. Volgens Roel Spruit, voorzitter van de gewascommissie witlof van LTO Groeiservice herkent het beeld. Hij schat het prijsherstel in Nederland op 10 cent per kilo. De telers hadden op meer gerekend. "Dat lijkt toch iets te maken hebben met het afzetmodel. In tijden van krapte brengt dat hogere prijzen op."

Nederlandse witloftelers in zuidelijke provincies hebben om die reden hun toevlucht genomen tot de Belgische veilingen, zegt Spruit.
Uit het marktbeeld witlof blijkt verder dat de export licht stijgt naar landen als Duitsland en Frankrijk. De belangrijkste afnemer Italië nam iets minder af dit jaar, blijkt uit de cijfers. In totaal groeide de export met 160 ton.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Han , Het belgisch witloof is een eigen streekgebonden traditie die wel ontwricht is geworden door telers die het op industriele wijze wilden gaan produceren. Doch de 1ste super kwaliteit is traditioneel een Belgische aangelegendheid vooral afkomstig van zand-leemgronden vaak geproduceerd door minder grote telers waar kwaliteit boven kwantiteit staat en zo eigen aan Belgie dat het nergens ter wereld is te evenaren kwa kwaliteit

 • no-profile-image

  Han

  Een pracht artikel alleen maar toekomst muziek dat eventueel het prijsverschil moet oplossen. Ik zou graag willen weten waarom de Belgische witlof meer opbrengt of meer waard is dan de Nederlandse. Lullen over welke landen kopen en hoe de voorspelde groei is. Er is een duidelijk prijs verschil voor de telers en dat moet een aanwijsbare reden hebben. Wie weet waar dat verschil uit voortkomt?.

 • no-profile-image

  Han

  Patrick bedankt voor je uitleg. Dit betekent dat er een goede plaats is op de markt voor kleine streek eigene producten, mits de marketing goed is.

Of registreer je om te kunnen reageren.