Home

Achtergrond 193 x bekeken

Belgisch ABS wil pijnstiller toepassen bij castratie

Het Algemeen Boerensyndicaat ABS in België wil met de pijnstiller Metacam gaan werken bij de castratie van beerbiggen.

Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Het ABS wil in onderhandeling met andere partijen in de keten hierover. Het ABS ziet niets in de toepassing van vaccinatie met Improvac. Onlangs maakte supermarktorganisatie Colruyt bekend alleen nog varkensvlees te willen verkopen van dieren die met Improvac zijn behandeld. ABS ziet daar niets in, omdat de varkenshouders die volgens dit programma gaan leveren nergens anders heen kunnen met hun dieren. Andere afnemers weigeren dieren te accepteren die met Improvac zijn behandeld.

Het gebruik van pijnstiller Metacam heeft volgens ABS als voordeel dat die wel wordt geaccepteerd door Duitse afnemers en door de Duitse QS-organisatie. De methode is snel en eenvoudig toepasbaar en levert geen risico’s op voor de consument. In België loopt onderzoek naar vier alternatieven voor castratie. Het gaat daarbij om het mesten van niet gecastreerde dieren, de CO2-verdoving, behandeling met een pijnstiller en het gebruik van het Improvac-vaccin.

De Belgische Boerenbond zit nagenoeg op de zelfde lijn als het ABS. De Boerenbond is er echter voor om de resultaten van het lopende onderzoek naar de alternatieven voor castratie af te wachten, alvorens een definitief standpunt in te nemen. De derde organisatie is de Veva, de vakbond van varkenshouders. Deze vakbond is wel voorstander van het gebruik van Improvac als alternatief voor castratie.

Of registreer je om te kunnen reageren.