Home

Achtergrond 6 reacties

'Behoud alle soorten niet realistisch meer'

Het veranderende klimaat in Nederland is op termijn ongeschikt voor 15 procent van alle hier voorkomende dier- en plantensoorten.

Natuurbeleid dat is gericht op het behoud van alle dier- en plantensoorten is daarom niet realistisch meer en kan zich beter bezighouden met het vergroten van het aanpassingsvermogen van natuur.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft deze aanpassing van het Nederlandse natuurbeleid voorgesteld in de studie Adaptatiestrategie voor een klimaatbestendige natuur, dat het bureau vrijdag presenteerde in samenwerking met Wageningen UR (University & Research).

Nederland zal in de toekomst vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. Als het natuurbeleid niet verandert zal de natuur kwetsbaar blijven voor de gevolgen van de klimaatverandering. "Meer droogte, hitte en wateroverlast zullen er onvermijdelijk toe leiden dat bepaalde populaties achteruitgaan of zelfs uit Nederland verdwijnen'', aldus het PBL.

Het planbureau en de universiteit stellen voor om het natuurbeleid op een hele andere leest te schoeien. Uitgangspunt moet het aanpassingsvermogen van de natuur zijn. "In grotere, aaneengesloten gebieden kunnen dieren en planten zich beter aanpassen om zo de gevolgen van extreem weer op te vangen. Als daarnaast natuurgebieden internationaal met elkaar verbonden worden, kunnen dier- én plantensoorten voor wie het hier te warm wordt, noordelijke en koudere streken bereiken'', adviseren PBL en Wageningen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Ket klimaat is buitengewoon geschikt voor ons Gijzen.Vroeg in het voorjaar al sappig gras. Het wordt hier een paradijs.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Het wordt de hoogste tijd om dure doch volkomen zinloze clubs zoals het PBL, die alleen maar gemeenschapsgeld opslurpen maar niks- maar dan ook absoluut niks - zinvols voor natuur, milieu en samenleving betekenen- op te heffen. Net als de WUR: bron van al teveel domme ellende en oorzaak van alle peperdure Minasgaten! Laten die uitvreters opzouten. Beste Gert, die ganzen gaan inderdaad komen. Er broeden intussen al duizenden hoogarctische Brandganzen in ons land en ook steeds meer kollen en andere noordelijke watervogels en nog steeds beseffen die minkukels niet wat er gaande is. Ik voorspel: binnen een eeuw broeden er weer Kleine Rietganzen tot in Bretagne. De aarde warmt namelijk helemaal niet op. Eerder het tegendeel. En dan wordt het zoals mijn helaas veel te vroeg overleden vakgenoot Pieter Ploeger in 1968 heeft gepubliceerd in het artikel Geographical differentiation in arctic Anatidae as a result of isolation during the last glacial. Te vinden in Ardea 56, 1968. Maar daarvan heeft men bij PBL en WUR geen enkel benul!

 • no-profile-image

  gert

  nu komen de ganzen

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Maakt niet uit wie de schuldige is, als er maar een probleem blijft bestaan. Want die gronden moeten en zullen ze hebben.

 • no-profile-image

  gert

  En dan maar weer zeuren over voedselschaarste in de rest van de wereld,net alsof de Nederlandse boer daar wat aan kan doen

 • no-profile-image

  tjong

  Goh nu zijn de boeren met hun machines niet meer de schuldigen maar t klimaat...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.