Home

Achtergrond 1876 x bekeken 1 reactie

Bedrijf met nieuwe ligboxenstal

Het melkveebedrijf in het Groningse Zuidwolde is 36,7 hectare groot, waarvan circa 1,7 hectare erf. De nieuwe ligboxenstal is ruim en licht. De koeien en het jongvee zijn al verkocht, evenals het melkquotum.

Toen Court-Jan van Gils vijf jaar geleden het melkveebedrijf in het Groningse Zuidwolde overnam, was het niet de bedoeling de boerderij in 2010 weer te verkopen. Integendeel. Hij bouwde in 2007 een nieuwe ligboxenstal en ging ertegenaan. Maar toen kelderde de melkprijs, bij de fabriek waaraan hij leverde daalde de prijs in juli 2009 tot onder de 20 euro per 100 kilo. Ruim de helft minder dan eind 2007. De twee slechte jaren waren te veel voor de jonge melkveehouder. Daarom staat de boerderij nu te koop. De koeien en het jongvee zijn al verkocht, evenals het melkquotum.

"We hebben ons erbij neergelegd", zegt de melkveehouder. "Natuurlijk is het een tegenvaller. Maar op een gegeven moment moet je dit zakelijk bekijken. Ik heb vier kleine kinderen en moet verder." Het melkveebedrijf is 36,7 hectare groot, waarvan circa 1,7 hectare erf. De kleigrond heeft een afslibbaarheid variërend van 31 tot 52 procent. Bijna alle grond is gedraineerd. Indien gewenst is er in de omgeving meer grond te koop.

De nieuwe ligboxenstal is ruim en licht. De zijwanden zijn voor een groot deel open en voorzien van windbreekgaas. De rest van de stal is bekleed met damwandprofielplaten. In de stal is ruimte voor circa 100 stuks grootvee. De koeien lopen op een dichte vloer die wordt schoongehouden door roosterschuiven met een tijdschakelaar. In de stal staan vier krachtvoerboxen.

De melkstal is iets ouder. Toen de nieuwe stal werd gebouwd heeft de melkveehouder een 2 x 10 (70 graden) melkstal van Westfalia op de kop getikt uit 2003. De melkstal heeft koeherkenning en elektronische melkmeting. De melkput is onderkelderd. De melk gaat in een tank van 6.300 liter. De oude stenen ligboxenstal wordt nu gebruikt voor de opslag van voer en machines. Maar als de nieuwe eigenaar deze stal wil gebruiken voor droge koeien en jongvee, dan kan dat, zegt Van Gils. Dan moeten er alleen wel weer ligboxen en een voerhek in worden geplaatst.

Het jongvee staat nu in een stenen schuur van 45 bij 11 meter. In deze stal zijn vier strohokken voor de jongste kalveren. Daarnaast zijn er hokken op roosters voor het oudere jongvee. In totaal is er ruimte voor circa 70 stuks jongvee, aldus Van Gils. "Het is een mooie boerderij voor een starter", zegt Van Gils. "Die kan hier meteen aan de slag."

De woning is via de bijkeuken verbonden met de nieuwe ligboxenstal. Zuidwolde telt circa 1.100 inwoners en ligt vlakbij Groningen. Het dorp heeft twee lagere scholen. In Winsum is een AOC Terra.

Meer informatie: De Arend, Lourens Krol, 0594 – 64 13 58 of 06 – 51 54 83 89, www.dearend.org

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    www.agd.nl

    Bedrijf met nieuwe ligboxenstal.. Smashing :)

Of registreer je om te kunnen reageren.