Home

Achtergrond 191 x bekeken

Banken verdienen meer aan hypotheken

Nederlandse banken hebben vorig jaar meer verdiend aan hypotheken.

De toegevoegde waarde van de banken aan de Nederlandse economie steeg tot 24 miljard euro, tegen 16 miljard euro in 2008. Dat zei een woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in Het Financieele Dagblad daarover.

Volgens het CBS hebben banken relatief goedkoop kunnen lenen op de kapitaalmarkt vanwege de lage rente. Banken lenen het geld vervolgens uit aan klanten met een hypotheek waarvan de rente eerder voor langere tijd is vastgezet. "De lage rente op de kapitaalmarkt wordt niet doorberekend aan de consument'', aldus een woordvoerder van het CBS. "Banken halen dus hogere marges op hypotheken.''

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente sinds het begin van de wereldwijde financiële crisis meerdere keren verlaagd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.