Home

Achtergrond 62 reacties

Babyottertjes gevonden in Friesland

Drie babyottertjes zijn deze week afzonderlijk van elkaar bij het Friese plaatsje Langelille gevonden.

De ongeveer acht weken oude zusjes Liesje en Aukje en het broertje Arjen zijn ondertussen weer herenigd en verblijven in Leeuwarden in het huis van otterkenner Addy de Jongh van de stichting Vrienden van de Otter.

Maandag werd de eerste otter gevonden. In de loop van de week volgden de anderen. Volgens De Jongh is het zeer waarschijnlijk dat de moeder van de ottertjes is overreden. ,,Normaal blijven jonge otters dan waar ze zijn. Deze zijn gewoon op pad gegaan.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  nee joh herkauwer ben je daar niet van gediend. weet je soms niet meer dat ik ook nog naar een goede school moet. of zit je teveel in de natuur om te weten dat scholieren naar school moeten. en daar zullen we het vast wel over hebben om te leren hoe het wel moet in de natuur.

 • no-profile-image

  katja oudshoorn

  Herkauwer, er is iemand die in het forum 'AIVD waarschuwt scholen voor dierenactivisten' zit te stangen. Die weet kennelijk dat katrien en ik zusjes zijn. Nou ja, jammer dan. Ik kon over die otters geen aangifte doen omdat ik geen precieze plaats en tijd wist en die otters en klemmen ook niet zelf had gezien. Maar het staat hier nu toch geregistreerd.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hallo Harry, het is zondagmiddag en ik kom even bij je op bezoek. Fijn om eens iemand te ontmoeten die precies weet wat er op het platteland allemaal achter de schermen gebeurd en waarvan jullie meenden dat iedereen zot en blind was. Nee menneke, ge zit op alle fronten finaal naast het urinoir te wateren. Ach ja, dat gebeurd in dit soort inrichtingen nou eenmaal continu. Kom, ik ga maar weer eens verder want ik zie de nachtzuster voor jou al aankomen. Tabé!

 • no-profile-image

  geert de korte

  Herkauwer, die Boer in opleiding is dezelfde als Hans uit zuid Friesland. Die zit daar ergens bij Balk if Riis. Moet je geen tijd aan verdoen, want zulke lui zijn alleen maar bezig met hobbyjacht.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Boer in opleiding doe mij een lol en schuif mij geen dingen in de schoenen waaraan ik part noch deel heb. Om 00.24u vannacht schreef ik zelfs dat ik wilde dat ik ongelijk had! Dat Geert uit Rutten jou en Hans als een en dezelfde persoon neerzette is toch niet mijn schuld? Lees dan eerst eens rustig wat ik hem om 16.33u vanmiddag antwoordde. Ik blijf erbij dat jij nog heel erg veel te leren hebt. En de tijd dringt. Want als dit beleid nog even zo doorgaat dan is er heel binnenkort zélfs geen natuur meer waar boeren een boterham aan kunnen (bij)verdienen!

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Wind je niet op herkauwer, ze weten daaro niet beter. Zo'n leergangmelker most jou vanzelf dankbaar zijn voor alle wijze lessen die je hem geeft.

 • no-profile-image

  HANS

  Geert de Korte ben je wel eens in Gaasterland geweest het is een mooi gebied om te recreeren , om een ritje met paard en wagen te maken , om te fietsen , te wandelen door de bossen bij riis doe dat eens dat lucht op en bemoei je niet met dit forum. GEGROET HANS

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Geverink, je slaat nu wel een heel pak 12-duims spijkers zo vér naast de kop dat ik vrees voor jouw vingertopjesgevoel. Ik werk al mijn leven lang tot ieders tevredenheid, vermaak én eetlust in tal van samenwerkingsverbanden. Inderdaad: naast productieve arbeid is er altijd een vast pakket zeer pluriforme humor aan boord en ben ik nooit te beroerd om voor een menigte collegae uitgebreide maaltijden op tafel te zetten. Met het herkauwen daarvan heb ik mij nooit hoeven te bemoeien. Maar er waren dan ook hoogstzelden jagers of boeren in het gezelschap!

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  waarom zou ik er op moeten reageren, want je weet heus wel dat jij toch altijd je gelijk wil krijgen en daarom reageer ik er niet op en nu ook ik laat me weer uit de tent lokken.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Als je werkgever je niet al te gemakkelijk kan ontslaan wordt je op een plek neergezet waar je werk doet waar je geschikt voor bent en waar je zo min mogelijk schade toebrengt aan het bedrijf of instelling waarvoor je werkt. Ik kan zien Herkauwer dat jij het beste in je eentje ergens op een afgelegen plek vogels kunt tellen en raporten kunt schrijven want daar ben je vast goed in. Waar jij niet goed in bent is omgang met mensen. Daarin ben jij gewoon echt een ramp. Dat is volgend mij de reden dat je in de goelag terecht kwam Herkauwer. Wel een van de mooiste plekken van nederland om in een goelag te zitten trouwens.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Oké Geverink jij je zin, maak er maar twee pakken zesduimers van. Dan heb je nog wat méér om op te hameren! Ik zou onbeschoft zijn? Beste man, ik zeg alleen maar klip en klaar de waardheid en ik noem en herhaal de feiten. Zoals het een waarachtig herkauwer betaamt! Daarbij probeer ik de dingen waar nodig scherp te stellen om zodoende de lijdzame en berustende inslag die veel te veel boeren kenmerkt, te doorbreken. Ik zoek regelmatig in het Agd-nieuws naar onderwerpen die zich ervoor lenen om in een brede forumdiscussie ter sprake gebracht te worden en die probeer ik dan ook gaande te houden. Dat er daarbij soms pittige passages kunnen voorkomen: het zei zo! Want dit is geen naaikransje, al manifesteren diverse deelnemers zich als regelrechte geitenbreiers. Maar ik respecteer ook mensen die mijn visies en standpunten niet delen en voor zover ik weet was ik na de aardbeving wél de eerste én énige forumdeelnemer die naar Nieuw Zeeland belde om Freek te vragen of alles daar goed was. En dat terwijl die man heel lelijke dingen had geschreven! Jij hebt kennelijk ook al weinig op met mensen die in de fora mijn standpunten delen. Dat heeft helemaal niks met higways te maken, want persoonlijk beweeg ik mij veel vaker over dirtroads, pistes en gewone bospaden. Dat geeft mij inderdaad good feelings. Chau!

 • no-profile-image

  De Vries

  Sorry hoor maar ik moet ook toegeven dat herkauwer best wel eens onbeschoft is, tja misschien niet zo bedoelt, iets om over na te (her)kauwen denk ik dan.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Heer Geverink ik begrijp best wat je bedoelt, maar dat is hier niet van toepassing denk ik. Ik doe keer op keer in alle fora waaraan ik mee doe mijn uiterste best om zo uitvoerig en zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat ik naar eer en geweten van een bepaalde materie af weet. Ik probeer oplossingen aan te dragen en doe suggesties die tot verbeteringen kunnen leiden. Met serieuze virtuele gesprekspartners zoals Kritische Lezer, Henk van der Pol, Koetje Boe, Keutelboer, Melkveehouder friesland, Hans Zuidwest friesland, Hans Drievliet en vele anderen voer ik vruchtbare discussies, maar als lieden halsstarrig onzinverhalen blijven verkopen dan kunnen ze van mij verbaal-virtueel tegengas verwachten. Ik begrijp niet wat daarmee mis is. Blader er maar eens een aantal langer lopende fora op na, dan zul je zien dat er vaak zeer waardevolle discussies gebruskeerd worden door lieden die feitelijk weinig of niks zinvols te melden hebben. Die zwermen dan als vliegen door zo'n discussie heen en mijn reactie is niet anders dan wat een koe in zulke gevallen met zijn staart placht te doen. Alleen poog ik het dan op een literair verantwoorde manier af te handelen!

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  linda, dus jij vind muskusratjes liefe beestjes maar weet jij ook dat de muskusrat de gewoonte heeft om gangen en holen te graven in dijken en daarom vormt de muskusrat in nederland een bedreiging voor de veiligheid.

 • no-profile-image

  linda

  vertederende beelden op het jeugdjournaal met die schattige diertjes. Uitzetten als ze groot genoeg zijn, maar...... hopelijk zijn er in Friesland niet van die afschuwelijke waterkonijn-kooien waar dieren een langdurige verdrinkingsdood te wachten staat. de pootjes kapotgekrabt om uit die stalen doodskist te komen. trouwens muskusratjes zijn ook heel lief en aaibaar, het zijn ook geen ratten, maar familie van de woelmuizen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hoi Katrien ik kom morgen tegen de avond even buurten en naar die jacht in de Wolfswaard kijken. Ik weet wie daar jagen dus het kan een makkie worden. Je hebt nog wat tegoed voor jouw verjaardag en dat gaan we dan meteen maar goedmaken. See you.

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  he herkauwer ben je ook weer aardig bezig. of doe je lkkr onzin werk zoals je altijd al doet. maar dat zal volgens jou niet zo zijn.

 • no-profile-image

  HANS

  Herkauwer je loopt achter , deze jonge otters zijn al weer de tweede of derde generatie. Dit zou je toch moeten weten . GEGROET HANS SUD-FRYSLAN

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  dat zeg je opzich wel goed herkauwer. dat de tijd dringt voor het natuurbeleid wat er nu wordt gevoerd. ze kunnen er zoveel op bezuinigen maar als de vrienden van links het woordt krijgen dan wordt het erger dan jij denkt herkauwer. en hou daar maar goed rekening mee.

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  jullie kunnen ook maar een ding doen en dat is de gehele agrarische sector telkens maar weer de grond in trappen blijkbaar kunnen jullie niks beter.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Pardon Boer in opleiding? Wie trapt er wie de grond in? Ik reageerde alleen maar op de waarheid die Jan Warmenhuizen in het forum zette. Of ga jij nu soms ontkennen dat boeren de hoorns en staarten van de melkbeesten af hakken? Iedereen met ogen in het hoofd kan dat toch zelf zien!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Jan, wat een belediging om mijn schuilnaam te gebruiken voor een konijn! Maar toch heb je wel gelijk. Als ik hier uit mijn raam kijk dan zie ik op het Wageningse haventerrein de wereld aan konijnen die allemaal hun holen in de Rijnbandijk hebben. Dat is namelijk de enige plek waar ze kunnen graven. Binnendijks is alles bebouwd, buitendijks staat industrie of is er het water van de haven. Ik zie vaak de rattenvanger in zijn 4x4 langskomen op jacht naar waterkonijnen, maar naar échte konijnen heb ik hem nog nooit zien kijken. Nou ja, als de dijk ooit doorbreekt dan houd ik hier op 55 meter hoog vast wel droge voeten!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste heren Geverink en de Vries. Blij dat jullie ook inzien dat zachte heelmeesters niet zulke erg frisse wonden maken en daarom moet ik noodgedwongen en tegen mijn natuur in soms nogal fel van leer trekken. Dat gaat mij, als schrijver, weliswaar vaak verbluffend soepel af, maar daarvoor doe ik het uiteraard niet. Ik hoop door zaken erg zwart-wit te stellen de lezers met hun neus op de naakte waarheid te drukken. Dat kan soms erg shoquerend zijn en iets waarvan men waarachtig schrikt zal minder snel worden vergeten dan wanneer er slechts vluchtig een natte wind de reukzintuigen passeert. En het moet gezegd: bij boeren duurt het dikwijls erg lang voordat de onhoudbaarheid van stinkende zaakjes vaag begint door te dringen. Vandaar dus!

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Herkauwer ik vind dat ook een goeie. A n t i l o o p s t a l, ha, ha, ha. Om je te bescheuren!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Opleidingsboer, je ziet wel dat ik de weg ken in jouw omgeving. Bij mijn ronde door de Tsjongervallei was ik dezer dagen ook in Langelille, dat kun je zelf nabladeren in het forum 'zeker 104 roofvogels in friesland vermoord'. Want net als dassenburchten houd ik ook andere zeldzame dieren in het oog! Linda, je hebt gelijk dat er nog altijd muskusratten gevangen worden met a-selectieve vallen waarin ook heel goed een otter haar einde kan vinden. Bovendein zijn er rattenvangers die vanuit de motorboot met het geweer op 'waterkonijnen' jagen (op de bellenbanen schieten) en die heel goed ook een otter voor een muskusrat kunnen aanzien. Het zijn tenslotte allemaal hobbyjagers en die beginnen pas te denken als de verkeerde buit al dood is. Die ongeschoolde boer lult ook naar zijn vestand. Er is NOG NOOIT een dijk doorgebroken als gevolg van muskusratgraverij. Om de simpele reden dat ze helemaal niet in dijklichamen graven! Wél in oeverkanten en dat vinden boeren en waterschappen lastig omdat er dan niet met machines strak op de slootkant gereden kan worden. En omdat de sloottaluds erdoor afkalven en verzakken. Maar dat wil het overheidsbeleid juist, want er wordt immers alom gestreefd naar natuurlijk sloot- en bermbeheer. Er moet dus meteen gestopt worden met de zinloze en wrede moord op muskusratten en duizenden andere dieren. Weg met de peperdure muskusrattenvangers: daar valt heel wat mee te bezuinigen. Laat die lui maar ganzennesten gaan beheren met maiskiemolie. En neem hen subiet de wapenvergunning en alle ontheffingen af, want enough is enough!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, dat is waar. Wat ook waar is Herkauwer, is dat de manier waarop de boodschap gebracht wordt net als de boodschap zelf belangrijk is. Ook is het zo dat iemand die enthousiast is en komt met goede argumenten met duidelijke uitleg meer medestanders vindt dan iemand die wel kennis van zaken heeft maar weinig moeite doet zich te uitten en ter compensatie daarvan met gespierde taal en grappige woorden de ander probeerd zwart te maken. Begrijp je wat ik bedoel?

 • no-profile-image

  W Geverink

  En Herkauwer, voor alle duidelijkheid staan mijn vorige opmerkingen los van het feit dat ik het best regelmatig geheel of gedeeltelijk met je eens ben. Het is niet schadelijk dat mensen nu en dan worden wakker geschud. Je opmerking bijvoorbeeld dat als de nederlandse boeren willen overleven, ze het beste af zijn als de LTO de laan wordt uitgestuurd. Met het boerengeld dat in de pot zit kan rechtsbijstand worden ingehuurd van het hoogste caliber om de onrechtvaarigheden in bv de mestwet aan te vechten. Dat kan gewoon niet duidelijker.

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  herkauwer, zie ik nou staan konijnen bedoel je soms waterkonijnen oftewel (muskusrat). jij wilt bezuinigen hierop maar nee hoor je moet hier juist in investeren om deze ratten te bestrijden. netzoals de ganzen problematiek. weet je wel waar je op kunt bezuinigen en dat is op natuur en sommige zo gezegde natuur onderzoeken die al te vaak zijn uitgevoerd. en herkauwer ben je nog niet natgeregend de afgelopen dagen in de natuur te lopen want als je dat wel was dan had je nu wel natte voeten.

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  leg mij eens uit dan waar die otters leven herkauwer. leven die dan ook richting akrum, grou. of alleend maar hier in friesland in nijetrijne en olde of oldelamer die kanten op.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Je hebt gelijk Jan. Daarom ben ik een stal aan het ontwikkelen voor koeien op luchtbanden: de Antiloopstal!

 • no-profile-image

  katja oltshoorn

  Ik heb van een arbeider van het waterschap gehoord dat er afgelopen jaren al zeker drie otters per ongeluk door de muskusrattenvanger in Polder Groot Mijdrecht zijn geklemd. 'Per ongeluk', nou vraag ik je! En dit gebied hoort tot de afpaling van N2000 Botshol en ligt daar strak tegenaan! Lang leve de biodiversiteit!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dit is wel sterk. Ik was twee dagen geleden in Langelille (zie forum 'zeker 104 roofvogels in friesland vermoord' 24.08 12.08u) en wilde eigenlijk in de Schoteruiterdijken gaan kijken maar ben toen via Munnikenbuorren naar Spanga en de Lindedijk gegaan. Er is veel te doen met jagers, excuus, faunabeheerders, versus roofdieren in ZO Friesland, dus ik zou maar niet zo gauw denken aan het verkeer als factor waardoor drie jonge otters verweesd zijn geraakt. Was dat wijfje trouwens niet gezenderd? Want het zal toch zeker wel een projectotter zijn geweest?

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  herkauwer toch, je moet niet zo van de hoogste torens blazen daar bereik je niks mee. herkauwer jij hebt ooit tegen mij gezegd dat ik moet googelen nou dat heb ik toen maar eens gedaan. nou ja en toen heb ik dat gevonden over muskusratten en nog wel op een site wikipedia dus dan zal het wel waar zijn of niet dan? en over die jonge ottertjes die zullen naar mijn idee niet meer in de natuur terecht komen omdat ze niet meer wild zullen worden. want als je die beelden ziet bij hart van nederland dan wordt het totaal niks.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Boer in opleiding, ik schrijf Konijn en dan bedoel ik dat ook. Ik kan heel veel plaasten aanwijzen waar konijnen in dijken graven. Ga bij jou in de buurt maar eens kijken bij Kuinre, tussen De Lemmer en Nijemardum en in de buurt van Warkum, Makkum en Cornwerd. Van de week zag ik er ook bij Koehool en Paessens! Toch hoor ik nooit van rijks- tegenwoordig waterschaps- konijnenvangers! Ook niet van dikbetaalde mollenvangers trouwens. Met jouw proza geef je trouwens wel aan wat voor een beklagenswaardige natuurhater jij bent. Maar dat wisten we al. En dan nog dit: maak je vooral geen zorgen om mijn voeten. Die houd ik écht wel droog.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Nou herkauwer, je mag de dijken van het IJmeer, Markermeer en de Gouwzee d'r ook wel bij noemen. Het stikt er van de wipstaartjes waar geen mens naar omkijkt. Maar in de polders staan vanzelf in de slootkanten overal van die rooie vlaggetjes op plekken waar ambtenaren klemmen hebben gezet. Maar die Snorkelkonijntjes leven in het zwad en doen geen mens kwaad. Ik heb hiero nog nooit geen muskusrat buitendijks gezien.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Leuk Jan. Wanneer is dat geweest? Ik heb zelf nog in 1997 en 1998 otters gespeurd op het Vollenhover- en Kadoelermeer en ook op het Giethoornsemeer. In maanlichte voorjaarsnachten met de kano het water op en dan heel stil langs de rietkragen dobberen. Als ze er zijn dan krijgt men ze gegarandeerd te horen. En te zien. Prachtig!

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Nou herkauwer, dat is al wel een jaartje of twintig geleden hoor. Want toen woonde ik nog in Oost-Knollendam.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Oké, het is wel duidelijk dacht ik: muskusratten graven niet in waterkerende dijken maar ondergraven oevers van sloten, weteringen en vaarten. Die verzakken een beetje en dat is lastig. Let wel: voor boeren en waterschappen. Daarom worden er jaarlijks tientallen miljoenen euro's verkwist om hen a-selectief te bestrijden! En daar leggen ook zeldzame beschermde dieren zoals de otter het loodje bij! Het is maar dat men het weet.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Boer in opleiding, zover ik weet woonde deze Otterfamilie in veenputten langs de Kuunder in de Schoteruterdieken westelijk van Langelille. Er ligt daar langs de Kuunderdiek een boerderij de 'De Otterpollle' heet en dat geeft al aan dat die dieren er al heel lang wonen. Vroeger heb ik ze vaak gezien, ook op de Pikmar bij Grou, in de Wildlannen, in de Alde Feanen, aan de Oskenkop, in de Terkaplester Poelen, op de Greate Griene in de Snitsermar en ga zo maar door. Volgens 'deskundigen' zou de otter al in de jaren '80 in heel Nederland uitgestorven zijn, maar ik weet zeker dat dit niet zo is. Ze leven behoorlijk onopvallend en wij speurden ze 's winters bij ons in het Vechtplassengebied door de bellenbanen onder het ijs op te zoeken. Maar we hebben pas de laatste jaren weer een beetje winters gehad. Ze zijn ook te speuren aan de wissels tussen plassen, vaarten of sloten, aan de 'glijbanen' vanaf hogere oeverkanten en aan de vraatplekken met veel kapotgebeten zwanenmosselen en graat- en schubbenresten. Volgens mij zijn otters zo zeldzaam geworden omdat ze door broodvissers en jagers geklemd werden of omdat ze verzopen in muskusrattenkooien. Het is feitelijk net als met de vos. Als we overal een fatsoenlijke vossenpopulatie hadden dan waren de zomerganzen nooit zo toegenomen en als er in alle waterrijke moerasgebieden otters leefden was de verbraseming van het water ook nooit zo'n probleem geworden.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Herkauwer ik denk dat wij het dan over hetzelfde beest hebben. Jij had het ook over het Vechtplassengebied maar daar zien ik ze al jarenlang niet meer. Veel te druk overal!

 • no-profile-image

  exact

  Sinds de muskusratten op een fatsoenlijke manier worden bestreden is de overlast ervan zienderogen afgenomen. Noem dat maar verspilling. Ik wens je een buiteling met een trekker toe op een plaats waar die rot waterkonijnen nog wel in overvloed zouden zitten. Je kan wel alles wat je niet zint geldverspilling noemen, maar het is gewoon niet terecht. De vangers hebben echt perfect werk verricht en maar goed ook. Gelukkig zijn er nog mensen met genoeg gezond verstand om ervoor te zorgen dat dergelijke lui hun werk mogen doen. Ik zou niet in 'een wereld volgens herkauwer' willen leven. Dat betreft ook andere onderwerpen van de laatste weken.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Boer in opleiding, je stelde mij op 30 augustus om 7.33u een vraag en die heb ik uitgebreid beantwoord. Vervolgens laat je niks meer van je horen. Van dit soort Volwaardboerenonbehouwenheid ben ik niet gediend!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Boer in opleiding, je weet bliksems goed dat je geen speld tussen mijn betoog kunt krijgen.Ga maar langs de Kuunder achter Diaconieveen op coordinaten 207/554 kijken naar die uitgegraven Dassenburcht. Kijk ook bij 206/553 op Delleburen naar het omgezaagde Havikshorst. Ga in de Schoteruterdieken bij coordinaten 184/539 op zoek naar wat er over is van de Otterburcht. Daar is geen automobilist aan te pas gekomen, zoals elders gesuggereerd werd. En tenslotte: zoek bij de Kontermansbrug aan de Linde op coordinaten 201/544 naar de restanten van mijn aldaar uitgebraakte maaltijd, na het zien van, duidelijk uit de kolonie van het bosje bij de begraafplaats van Wolvega afkomstige, wederrechtelijk afgeschoten en nutteloos opgehangen roeken. Jawel, ik word onwel van jullie!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Boer in Opleiding, een zorgvuldige omgang met cultuurgoed, landschap, natuurschoon en biodiversiteit heeft geen lor, zak of hout te maken met links of rechts. Dat zijn zaken die logischerwijze behoren voort te komen uit het beschavingsniveau. En dat dit in Fryslan niet bijster hoog is weet ik al sinds ik bijna een halve eeuw geleden langdurig in dat gewest heb moeten verblijven. Ik noemde het destijds 'mijn Goelag'. Dat zegt wel voldoende, hoop ik?

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Daar heb dat snotjong in opleiding niet van terug Herkauwer. Ook hiero langs de Vecht en in de plassen bij Ankeveen en Kortenhoef maken jagers alles kapot. Ze knallen zelfs klem tegen het Naardermeer aan in de Noordermeent en de Keverdijkse Polder alle kiekendieven en haviken uit de lucht.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Herkauwer een kleine correctie. Bijna geen koe heb tegenwoordig nog een staart, want die amputeren ze. Ook de horens worden afgezaagd. Straks de oren nog. Als koeien hun poten niet nodig hadden om bij het vreten en de melkrobot te komen dan gingen die ook de soep in.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Boer in Opleiding ik ben bij Katrien in de Food Valley en we hebben straks de politie op jagers afgestuurd die aan de overkant van de Rijn in het donker op de eenden zaten. Volgende week komt wat mij betreft Fryslan weer aan bod. Dat heeft niks met onsin te maken.

 • no-profile-image

  katja oudshoorn

  Waar maakt zo'n boer in opleiding zich nou druk over? Boeren hakken toch alles van de dieren af wat zij niet kunnen gebruiken. Straks hangen er in de moderne stal alleen maar oor-, hoorn- en staartloze vretende rompen met giga uiers die volcontinu door Campina uitgemolken worden. Daarom vind ik nu al die 'Antiloopstal' van Herkauwer de vondst van de eeuw! Toppie!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Natuurlijk kan ik kan me vergissen maar ik obseveer bijna dagelijks je onbenulligheid en onbeschoftheid naar mensen toe waarbij tact en diplomatie ver te zoeken is of eigenlijk geheel ontbreekt. Ook schouderklopjes naar personen toe als Katja die hun best doen jouw onbenulligheid en onbeschoftheid te evenaren verteld veel over jou. Jou motto is it's my way or the highway en zolang mensen zeggen wat jij wil horen is er geen probleem. Dat zien wij van jou op dit forum. Dat wil niet zeggen dat je geen heerlijke maaltijd kunt bereiden voor een aantal eensgezinden. Enfin, Mijn gutfeeling zegt dat ik er geen heel pak twaalfduims spijkers naast zit.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Goed en duidelijk verhaal herkauwer. Ik heb boven het Noordzeekanaal weleris een otter zien zwemmen op De Merken bij Jisp. Maar de beheerder van NM zei dat ik ze had zien vliegen. Nou, dat kennen otters helemaal niet!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Boer in opleiding, ik blaas van geen enkele toren en noem de dingen alleen maar bij naam. Met die jonge ottertjes kan het nog wel goed komen als ze worden uitgezet in een gebied waar geen mensen komen. In de Rottige Meenthe of bij het Brandemar in de Oldelamerpolder bijvoorbeeld. Lang niet alles wat in Wikipedia staat hoeft ook correct te zijn. Het is niet een encyclopedie die wordt samengesteld door een vakredactie zoals bijv de Winkler Prins, maar een interactief medium waarin in principe iedereen informatie kan plaatsen. Wat er over dit dier in Wikipedia staat "in de oever graaft hij een gang waarvan de ingang meestal onder water ligt", is correct. Maar het verhaal over graven in dijken is klinklare onzin. Ik woon mijn leven lang al 'aan de dijk' en noch in waterkerende dijken noch in zomerkaden of leidijkjes heb ik ooit ook maar een spoor van muskusratgraverij gezien. Wel van mollen, veldmuizen, woelratten en konijnen. Dit stuk is duidelijk door een Vlaming geschreven en wat weten die nou helemaal van dijken. Hij zal die info wel klakkeloos vanuit Nederlandse bronnen hebben overgenomen. Doe mij en jezelf dus een lol een googel eens onder 'muskusrat freek niewold'. Dan krijg je een veel beter beeld. Het gaat mij erom, dat die dieren volkomen ten onrechte zo intensief bestreden worden. Ook Freek heeft beslist nog nooit een primaire waterkering gezien die door de muskusrat gevaarlijk beschadigd was. Domweg omdat ze in het winterhalfjaar helemaal niet graven, maar riethutten bouwen! Dus nogmaals: er moet in dit land bezuinigd worden en alleen al op dit punt kan dat de schatkist vele miljoenen opleveren! Zonder dat wij natte voeten krijgen!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jan ik heb het nagekeken en in mei 1987 heb ik tweemaal overdag een otter gezien in De Merken. De toenmalig NM-beheerder was Jan van der Geld en die geloofde mijn verhaal destijds ook niet. Want HIJ woonde daar al twintig jaar en had nog nooit een otter gezien! Ja, op die fiets kunnen we heel veel soorten wel voor uitgestorven gaan verklaren. Want als hij over de Merken ging met zijn Mercury-outboard dan stond er meteen een deining van heb ik jou daar! En hij zette nooit een stap in het zwad, waar die otters hun nest hadden!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Exact, ik heb dus wél gelijk, nietwaar? Wél waar!!! Het gaat bij de muskusratbestrijding helemaal niet om de waterkerende dijken, maar om de belangen van sloot- en watergangbeheerders die het heel fijn vinden dat de belastingbetaler voor hun vanzelfsprekende slootonderhoudzorgplicht diep in de buidel mag tasten. Zég dat dan verdikkeme ook en lieg er niet op los als zouden de plantenknagende winterriethuttenbouwende waterwipstaartjes onze beschermende rivier- en zeedijken belagen. Als boeren niet met alle geweld iedere centimeter van hun land wilden berijden met zwaar materieel en gewoon een metertje van de slootkanten af zouden blijven en als waterschappen de sloottaluds niet als hellende biljartlakens beheerden, dan was er helemaal geen man overboord. Ook veel beter voor landschap en bio-diversiteit. Natuurlijk sloot en bermbeheer, voel je wel? En dan nog even over de gevolgde bestrijdingsmethoden. Dat ging jarenlang met gazen onderwaterfuiken geplaatst in duikers en onder bruggetjes, waarin weet ik hoeveel vissen, otters, futen, dodaarsjes, kuifeendjes, waterhoentjes en joost mag weten wat voor dieren nog meer een jammerlijke verdrinkingsdood vonden. Allemaal bij wet beschermde dieren! Lastig hé, zo'n herkauwer die overal de rand van de hoed weet te vinden en bij ieder paard wel een man kan noemen?

 • no-profile-image

  harry

  Je kunt wel weer merken dat die twee uitkering trekkers alletijd hebben om hun hobbie uit te voeren. Het proberen tegen tewerken van mensen die verstand hebben van de praktijk zoals agrarisch nederland. Zegt genoeg over hoe deze mensen in het leven staan. De gedachte is dat hun wel weten hoe het moet. gelukkig is deze groep niet zo heel groot en worden ze door heel veel mensen uitgelachen, maar omdat ze alleen maar in hun eigen kringetje zitten hebben ze dat niet door! Wel druk maken om een rat of koe of varken maar wel zelf honden en katten in onnatuurlijke omgeving houden, en leven van andermans centen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Weet ik wel Geert, ,maar er lezen ook niet-jagers deze teksten en ik hoop dat zulke mensen een betere kijk krijgen op wat er allemaal fout is gegaan in het natuur- en faunabeleid sinds Balkenende ons zijn Waarden en Normen bracht! Of die Boer in opleiding al dan niet Hans heet doet niet ter zake. Ook niet waar hij woont. Al zou dat bovenop het Roode Klif zijn. Maar van zo'n ruime blik getuigen zijn opmerkingen niet bepaald!

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  waarom zou ik dat ook willen dan, een speld er tussen steken. want jij wilt toch altijd je gelijk hebben en daar kunnen we niet tegen inpraten tegen dat geherkauw van je. en heb je wel aangifte gedaan dan van die roeken of heb je dat ook niet gedaan.
  gegroet boer in opleiding

 • no-profile-image

  herkauwer

  Luister Opleidingsboer. Ik hoef helemaal geen gelijk te krijgen. Sterker: ik wou dat ik ongelijk had en slechts een misantropisch zeurende klootzak was. Maar ik heb wél gelijk! Erg genoeg! Daarom kan ik je ook lokaties, data en coordinaten van de Plaatsen Delict geven. Zoals ik in dit forum dus ook doe! Van ieder Strafbaar Feit of Misdrijf wordt aangifte gedaan. Maar jij denkt toch zeker niet dat jagers die tegen de lamp lopen, zoiets aan de grote klok gaan hangen? Jij hebt nog heel veel te leren knulletje!

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  waarom zou een boer in opleiding zoals ik als een jager gaan gedragen. zo zijn boeren helemaal niet. wij moeten ons wel uiten want anders trappen ze ons de grond in, net zoals herkauwer dat doet. ik begin nu net pas wat warm te lopen, ben nu misschien een 1,5 maand hier te typen. maar zulke figuren als herkauwer en zijn consorten. kunnen en willen niet begrijpen dat economische belangen hoger moeten liggen dan natuurdoeleinden. want natuur is zo langszamerhand een beerput aan het worden wat erg stinkt. en wat nog meer stinkt is dat je mij vergelijkt met hans, misschien staan we wel dichter bijelkaar dan we denken en dat we de zelfde ideën hebben maar ik durf te wedden voor 10 miljard (wat teveel geld kosten is voor natuur) dat ik hem niet ben.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Boer in opleiding, op 30 augustus om 10.56u heb ik je een uitgebreid antwoord op jouw vraag gegeven. Daarna hoorde ik in dit forum niks meer van je, maar bleek je wel actief in andere fora te zijn. Kom dus niet aan met verhalen over tijdgebrek, want die snijden geen hout! Ik vind het ongemanierd om iemand een vraag te stellen en er verder het zwijgen toe te doen. Wat dat betreft mag er op jouw school wel een cursus "Goede Manieren voor Boeren in Opleiding" worden ingelast.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dank je Jan, maar het is natuurlijk diep treurig wat er allemaal van dieren wordt geamputeerd. Hoorns, oren, staarten, snavelpunten, vleugels en wat al niet meer. En al je dan ook nog eens leest wat er in de fora over wildlevende dieren wordt geschreven dan ziet het er met gevoel voor dieren bar slecht uit op het platteland! Om nog maar niet te spreken van de leugen over het waterkonijn en de zinloze vallen- en klemmenmoord op die dieren, waardoor ook de otterstand zwaar gedecimeerd is.

 • no-profile-image

  herkauwer

  "Per ongeluk geklemd"? Er mag helemaal niet met klemmen gewerkt worden bij de muskusrattenvangst. Zelfs onderwaterkorven zijn verboden! Zeg Katja, heb je daar wel melding van gemaakt?

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Hoi Kat. Ze mogen toch best weten dat wij zusje zijn? Jammer eigenlijk dat we maar uit een klein gezin komen! Kom gauw eens langs, want vanaf mijn balkon kan ik precies zien wat de jagers allemaal uitvreten in de Wolfswaard aan de overkant van de Rijn. Het was al niet best met de ganzenknallerij, maar nu de eendenjacht open is wordt het helemaal barbaars. Ze schieten op alles, en dat pal bij hoogspanningslijnen!

Laad alle reacties (58)

Of registreer je om te kunnen reageren.