Home

Achtergrond 224 x bekeken

BHP Billiton zet megabod op PotashCorp vijandig voort

Mijnbouwgigant BHP Billiton zet het bod van 39 miljard dollar op PotashCorp vijandig voort.

Dinsdag sloeg de directie van het Canadese mijnstoffenconcern het aanbod nog af omdat het substantieel te laag zou zijn. Aandeelhouders worden na de afwijzing direct door BHP Billiton benaderd.

Het Australische BHP Milliton geldt als de grootste mijnbouwfirma ter wereld. Bestuursvoorzitter Marius Kloppers heeft de ambitie van BHP Billiton de grootste leverancier van grondstoffen voor kunstmest te maken. Het bedrijf bestiert reeds kali-mijnen in Canada. Het bedrijf ziet door de bevolkingsgroei wereldwijd en welvaartsgroei in Azië gouden bergen voor de landbouw.

Het aanbod, 130 dollar per aandeel is 17 maal de verwachte winst die PotashCorp, voluit Potash Corporation of Saskatchewan, dit jaar boekt. PotashCorp-aandelen in New York stegen na het bod in een dag tijd 28 procent tot 143 dollar. In 2008 raakte de koers even de 241 dollar, en analisten verwachten dat BHP Billiton na een peiling onder aandeelhouders het bod ligt zal verhogen.

BHP Billiton heeft circa 11 miljard dollar in reserve en met een marktwaarde op de beurs van circa 200 miljard dollar voldoende kredietruimte aandeelhouders in cash uit te betalen. BHP Billiton is niet het eerste brede mijnbouwbedrijf dat uit wil breiden naar de kunstmest. Eerder nam het Braziliaanse Vale voor bijna 4 miljard dollar Bunge’s mestactiviteiten in Brazilië over, als ook een kali-mijn die Rio Tinto in Argentinië wilde ontwikkelen.

Als BHP Billiton in de overname slaagt, ontstaat een belangrijke concurrent voor onder andere het Duitse K+S, Oekraïense UralKali en Amerikaanse Bunge. Er zijn voor hen maar beperkt mogelijkheden tot overnames. Circa 75 procent van de kali die wereldwijd wordt geproduceerd, komt uit Canada, Duitsland, Rusland en Wit-rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.