Home

Achtergrond

BHP Billiton lanceert bod Potash

Mijnbouwer BHP Billiton heeft vandaag zijn vijandige miljardenbod op Potash formeel gelanceerd.

BHP biedt aandeelhouders van de Canadese producent van meststoffen 130 dollar per aandeel voor hun stukken.

Het bod waardeert Potash op 40 miljard dollar (31,5 miljard euro). Het Canadese bedrijf wees een vriendschappelijk bod eerder deze week van de hand omdat het te laag zou zijn. Het huidige bod loopt tot 19 oktober.

Het aandeel Potash sloot donderdag op bijna 149 dollar. Dit wijst erop dat beleggers verwachten dat BHP Billiton met meer geld over de brug zal moeten komen om Potash in handen te krijgen. Sinds het bekend worden van de interesse van BHP is het aandeel Potash met ongeveer een derde in waarde gestegen.

Als de verkoop doorgaat zal bestuursvoorzitter Bill Doyle van Potash daar flink van profiteren met de verkoop van zijn omvangrijke aandelen- en optiepakket. Volgens verschillende media zou het bedrag dat de overname Doyle oplevert oplopen tot meer dan 400 miljoen dollar.

Doyle staat sinds 1999 aan het roer van het bedrijf. Potash is sinds 1989 genoteerd aan de Canadese en Amerikaanse beurs. Daarvoor was het een overheidsbedrijf in handen van de Canadese provincie Saskatchewan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.