Home

Achtergrond

Augustus: nat, somber en koel

Augustus was wisselvallig en erg nat. Het was de op een na natste oogstmaand sinds 1906. De natste augustus was in 2006. Gemiddeld viel de afgelopen maand ongeveer 170 millimeter regen, tegen 62 millimeter normaal.

Dat liet het KNMI dinsdag weten.
Er viel vooral veel regen op 23 en 26 augustus. Maar ook op 15 en 16 augustus regende het flink. Een actieve depressie veroorzaakte op de 29e en 30e onstuimig weer met veel regen.

Augustus was aan de koele kant met een gemiddelde temperatuur van 16,8 graden tegen normaal 17,2. De maand was somber. De zon scheen 165 uur tegen normaal 198 uur. De meeste neerslag viel, 200 tot 275 millimeter, in een brede strook over het midden van het land. Het KNMI-weerstation in Lievelde (Gelderland) noteerde 138 millimeter in 24 uur. Dat is de op twee na hoogste etmaalregistratie die in Nederland heeft plaatsgevonden.

Het wisselvallige en natte weer blijkt ook uit het aantal dagen met neerslag. Op veel plaatsen viel er op 26 dagen wel enige neerslag.

Uit het zomeroverzicht van het KNMI blijkt dat het de afgelopen drie maanden warm was. Vooral in juli waren er hoge temperaturen te noteren. De gemiddelde temperatuur was 19,9 graden, tegen 17,4 graden normaal. In het zuidoosten werden lokaal twaalf tropische dagen (boven de 30 graden) genoteerd, waarvan tien in juli. De hoogste temperatuur werd gemeten in Arcen. In het Limburgse dorp bleef de thermometer op 9 juli steken op 36,2 graden. Na 21 juli verliep de zomer wisselvallig.

Met een gemiddelde van 630 zonuren tegen 591 normaal was de zomer zonnig. De zon scheen vooral in juni en juli. Er viel over het land ongeveer 270 millimeter neerslag tegen 202 millimeter normaal. Juni was erg droog, in juli viel de gemiddelde hoeveelheid regen. Augustus was erg nat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.