Home

Achtergrond 204 x bekeken 1 reactie

Angst voor dubbele dip in de economie

De euro is in waarde tegenover de dollar gedaald.

Een euro is nu 1,26 dollar waard, tegen 1,31 dollar aan het begin van de maand. De waarde van de euro ligt op het laagste niveau sinds 13 juli. Ook het Britse pond is de laatste weken gedaald, zij het met slechts 1 procent.

De daling van de euro hangt samen met angst voor een dubbele- dip: een recessie die volgt op een andere recessie. Volgens de Nobelprijs-winnende econoom Joseph Stiglitz is die angst vooral in de Europese monetaire unie reëel. Overheden in de Eurozone leggen volgens Stiglitz een onfrisse obsessie aan de dag voor het terugbrengen van de overheidstekorten.

De idee dat het tekort niet meer mag bedragen dan 3 procent van het bruto binnenlands product is volgens Stiglitz kunstmatig, en min of meer uit de lucht gegrepen. Als door de focus op een lager overheidstekort de economische groei terugloopt, is de overheid qua inkomsten later verder van huis.

Of de waarde van de euro verder daalt is hoogst onzeker. De economie is in de VS het tweede kwartaal gegroeid met slechts 1,4 procent, het laagste niveau sinds economisch herstel begon halverwege 2009. Markten verwachten dat de Federal Reserve, Amerika’s centrale bankenstelsel, nieuwe maatregelen neemt om groei in de benen te houden.

Dat wordt voor Europa niet verwacht. De Federal Reserve richt zich van oudsher niet alleen op stabiele prijzen, zoals de Europese Centrale Bank, maar ook op maximale werkgelegenheid. ING denkt dat de groei zowel in de VS als in de EU de komende maanden gaat verzwakken.

De angst voor een tweede dip in de economie duwt de rentes omlaag. De 3 maanden Euribor is na maandenlang te zijn gestegen de laatste weken weer dalende.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    a hamstra

    een tweede recessie zit er in. maar niet voor de multinationals Zoals Z.L.T.O die
    schudden hun fabrieken op, ontslaan vele mensen. nemen nood leiden de fabrieken over .Betalen hun leveranciers (BOEREN)
    minder en minder, en zo is de recessie voor de grote al voorbij, en voor de kleine ondernemer het begin van het einde. in welke tak van sport dan ook.

Of registreer je om te kunnen reageren.